JAPANISSA ELÄKELÄISET YHÄ USEAMMIN RIKOKSEN TEILLÄ

Bloomberg'in artikkeli kertoo jotain varsin tylyä. Maassa jossa kasvojen menettäminen on erittäin iso asia, ei ole hyväksi jäädä kiinni näpistelystä. Mutta kun yhä useammat pelkäävät eläkkeiden haihtumisen puolesta eläkerahastojen laihtuessa ja elinkustannukset sielläkin jatkavat armotonta nousuaan, niin tällainenkin siis voi olla seuraus.

 

Tämän viikonlopun uutisissa varmasti kehutaan G20 tekevän isoja, pelastavia päätöksiä, mutta verhojen takana tapahtuu kyllä ihan muuta. Euroopan sisällä yksittäiset maat ovat helisemässä ja niille ainoastaan koronnostot suojelisivat sisäisiä markkinoita (Italia, Kreikka, Latvia, Portugal jne.) kun taas isommat valtiot (Ranska, Saksa) varmasti pakottavat EKPn koronlaskulinjan jatkumisen. Euroon haluavat ovat hätää kärsimässä (Islanti, Tanska, Ruotsi), kun niiden omat valuutat ovat paljaina isojen rahastojen hyökkäyksille. Kaikkinensa EU ja euro ovat valumassa suoraan sanottuna viemäriin.

G20 kokouksessa USA tietenkin kynsin hampain on pitämässä omasta asemastaan kiinni, kun Kiina, Intia ja Japani ovat selvästi nousemassa isommiksi tekijöiksi kuin USA haluaisi. Samalla kun Kiina, Intia ja Japani vahvistuvat, niin niiden ongelmaksi on tulossa omien valuuttojen vahvistuminen - vientivetoisilla mailla tilanne kuristaa taloutta entisestään. Ehkä ne pistävätkin osan digitaaleistaan fyysisiin valuuttoihin? Venäjä on tietenkin oma lukunsa ja on mitä ilmeisimmin vajoamassa 1990-luvun alkuaikojen tapaiseen sisäiseen rusentumiseen ruplan heikentyessä nopeasti. Nopeasti muodostuvat liitot eri osapuolten kesken ovat odotettavissa toisten ohjailumielessä - miten ne sitten onnistuvat on toinen juttu.

Joka tapauksessa puheet verrattuna toiminta tulevat olemaan "hauskoja" seurattavia. Vapaat markkinat, läpinäkyvyys jne. kun esiripun takana menee moni asia lobbareiden eli isojen kansainvälisten firmojen ja varsinkin pankkien mieleisesti. Vaan väistämätöntä voi vain viivyttää. Itse odottelen sitä pörssien nousua ennen joulua - mutta kun katsoo tätä sekasotkua, niin ennen sitä nousua voi hyvinkin tulla uusimmat pohjat nähtyä. Ja mitä sitten sen nousun jälkeen tapahtuu, tulee olemaan rumaa katsottavaa.

USA tekee omintakeisia ennätyksiä, lokakuun liittovaltion budjetin alijäämä on 237 Mrd US$. Tällä menolla ensi vuonna tosiaan puhutaan 2-3 bilj. US$'n budjettivajeesta. GM (ja muu autoteollisuus) USAssa on puheiden mukaan pelastettava (Paulson ja demokraatit yleensäkin), mutta ajankohta ja kunnian keräys ovat hankalia ajoittaa. Varsinkin kun olen 100-varma, että se kunnian keräys laskee reisille puolen vuoden sisällä - mutta sitä ei kukaan uskalla edes ajatella, riski pelkästään GM'ssä on 200 Mrd US$'ia.

USAn asuntorahoitus on täysin kuralla, Freddy Mac on taas vailla rahaa. Ja tulee olemaan jatkossakin - Kongressin mandaatti tarkoittaa ehkä 500 Mrd US$ asuntolainojen lunastamista VUOSITTAIN Fanny Mae/Freddie Mac yhdistelmälle pankeilta. Pankit tietenkin ovat erittäin halukkaita myymään paperinsa liittovaltiolle/veronmaksajille.

Mistä tulikin mieleen tuo Citigroup'in tilanne... Kovasti haluaisivat laajentaa, mutta osake vajoaa ja henkilökuntaa leikataan. Kohta voi sanoa, että yhtiö on enää kuori entisestään - ja sitten se romahtaa.Henkilökuntaa ollaan leikkaamassa kaikkialla muuallakin esim. UKssa BT 10000 ja Sun System 6000 (osake alas 77% vuodessa).

UKssa puhutaan ensi kertaa julkisesti keskiluokan mahdollisesta "kuolemasta". Eikä ole tuo puhe kaukaa todellisuudesta, kun oletukset asuntomarkkinoiden palaamisesta ovat jo kymmenen vuotta. Tässä kaveri vertaa Lontoota Reykjavikiin, vain aikataulu puuttuu. Punta putoaa kuin kivi ja €uron alamäkikin varmasti jyrkkenee.

Öljyn hinta tulee olemaan melkoista seurattavaa. Kuopiossa bensa hinta on tullut tuolta 1,60 tuntumasta 1,20'en, hulppeat 25%. Maailmanhinta on kuitenkin tullut 150'stä 60'en eli 60% ja sama trendi jatkunee eli loppukäyttäjät Suomessakin saavat ihmetellä bensan korkean hinnan sitkeyttä. Euron laskiessa öljyn hinnan laskun "hyöty" heikkenee koko ajan.

OPEC'in jäsenistä suurimmalla osalla ei käytännössä ole muuta tulonlähdettä, joten OPEC'in puheet leikkauksista tulevat käytännössä merkitsemään tasan nollaa. Se on "huvittaa" seurata monia valtion johtomiehiä - koko ajan lasketaan kasvun varaan, mutta tuleva finanssialan rytkäysten Äiti tulee tosiaan pistämään monet maat ja instituutiot selkä seinää vasten. 

 

Erinomainen analyysi tapahtumista ja mihin se voi johtaa. Tuotantopuolella jokainen on vaarassa menettää työnsä. Ennen pitkää on ruoan saaminen jälkikasvulle monen mielessä - ja sitten alkavat mellakat.

 


15.11.2008 23:36 |