PÄÄTTÄJIEN PÄÄTÖKSET HIDASTAMASSA PALUUTA "NORMAALIIN"

Näinhän se usein menee,  poliitikkojen rooli monessa maassa - ja varsinkin vapaata kauppaa voimakkaasti puolustavissa - on useimmiten reaktiivinen ja systeemiä "ylläpitävä". Eli poliitikot alkavat toimimaan vasta kun kakka on housuissa. Kaiken lisäksi "toiminta" yleensä vain pahentaa tilannetta. Tosin tietysti helposti voi sanoa, että em. jutun idea rajoittaa pankkien toimintaa vain haittaa niiden toimintaa.

Itse väittäisin, että tilannetta ei pystytä pyyhkäisemään maton alle, vaan pankkien olisi yksinkertaisesti ilmoitettava virallisesti mitä sijoituksia on ja paljonko (avattava kirjat). Vain näin olisi mahdollista saadaan systeemiin luottamus takaisin, nythän sitä ei ole lainkaan. Huonoja sijoituksia tehneitä pankkeja ei pitäisi tukea julkisesti, samoin sijoittajia ei pitäisi pelastaa. Tylyä tekstiä, mutta muutoin kaikki kärsivät - eli niinkuin nyt näyttäisi tapahtuvan. Tällä hetkellä kaikki "ylemmät" ihmiset tekevät kaikkensa, että voitaisiin jatkaa kuin pari vuotta sitten. Vaan todellisuus tulee jossain välissä lyömään kakkosnelosella haaveilijoita päihin, vaikka kuinka sitä ei haluttaisi.

 

Kaikkinensa pankkien kirjanpito on mielenkiintoisen ongelman edessä: nyt USAn valtiovarainministeriö ei ole ostamassa enää "huonoja" papereita eli kiviriippa pankkien kaulassa käy melkoiseksi. Tuo ilmoitus ostamisen loppumisesta oli tietenkin ennen G-20 kokousta, joten se voidaan nyt ehkä perua? Toisaalta taas ainakin jenkkilässä samaiset pankit ovat saamassa hyvät verohelpotukset huonoista papereistaan eli ei kai niiden tilanne ihan niin mahdoton pitäisi olla? Näin tietysti äkkinäiselle näyttää, mutta ne biljoonat haihtuvat digitaalit esiripun takana ovat koko ajan karkailemassa näkösälle.

Ei Paulsonilla ole mitään hätää uransa puolesta, ainakin Obama kehuu, että mies tekee kovasti töitä tilanteen pelastamiseksi. Tämä on sitä "muutosta" millä Obama pääsi residentiksi, milloinkahan alkaa kansa tajuamaan homman nimen? Sekä Obama että Bush kovasti painostavat kongressia - "lisää rahaa, sinne, tänne ja tuonne". Tosin jotkut kongressiedustajat jo moittivat, ettei heillä ole mitään hajua mihin apupaketin rahat ovat haihtuneet.

Samalla USAn olematon työttömyysturva on entisestään kuristumassa, kun firmat leikkaavat sikäläisiin eläkerahastoihin laittamiaan varoja. Eikä tilanne ole sen parempi Kanadassakaan. Ja kun kulutus lakkaa, niin seurauksena on Suurempi Lama. UKssa tilanne on johtanut mm. salametsästyksen kasvuun - vertailun vuoksi Jatkosodan aikana rintaman takaa hävisivät saaliseläimet muutaman kymmenen km syvyydeltä, kuinkahan käy nyt? Nälkä kumoaa luonnonsuojelun pelkään minä.

USAssa on kohta kai helpompi listata ne firmat, jotka eivät ole hakemassa tukea valtiolta. Perjantaina oli pankkien lisäksi iso liuta muitakin kuin pankkeja käsi ojossa, vakuutuslaitoksia, kaupunkeja, osavaltioita jne. Autoalan pönkittäminen on tosiaan väärän kohteen valitsemista, jos ei ole ostajia, niin yritys on täysin turha. Työllisyyttä voidaan tukea jonkun aikaa, mutta edelleen - miksi tehdä tavaraa, jolle ei ole ostajia?

Pankit tietenkin yrittävät virittää tuloputkiaan tilanteessa, Citigroup nostaa luottokorttiensa prosentteja. Ehkä selityksenä on 53000n irtisanomiset entisten 35000 lisäksi. Maailmalta voi nyt lukea mielenkiintoisesti miten monissa maissa ollaan kateellisia Pohjoismaille - vaikka verot ovat jopa 60%, niin vastapainona hyvä peruskoulu, sairaalat jne. Ainakin näin noiden muiden maiden lukijoiden näkökulmasta.

Luulen, että länsimaissa vinkuminen kasvaa Japanin, Kiinan ja Persianlahden valtioiden varojen saamisesta "pelastamaan" tilannetta. Jotenkin tuntuu hassulta, että maat joille on maksettu tavarastaan vapaan kaupan hengen mukaan, pitäisi nyt antaa rahat takaisin kun länsimailla meni pilvilinnat ukkosmyrskyn myötä tuuliajoille. Vähän sama kuin että ensin heidän piti tehdä kaikki tavara - ja sitten maksaa siitä "ilosta" jälkeenpäin. Ajatuskuvio on vähintäänkin mielenkiintoinen. Vaan ei ihme, CNBC jo odottaa maailmanloppua (armageddon) jos S&P500 laskee alle 800n pisteen - tänään 860 kun viime vuonna yli 1500.

Tästä voi seurata tuota laivausliikenteen kurahtamista, sanoisin että aikaisemmin mainittu 90% tipahtaminen näkyy todella selvästi käppyröissä. Tilanne näkyy mm. näin, että laivauskontit seisovat väärissä paikoissa. Toisaalta taas ne mitkä liikkuvat, ovat riskissä joutua kaapatuiksi.

Maailmalla Pakistan joutui nöyrtymään IMFn vaatimuksiin samalla kun Etelä-Korea vielä väistelee. Ranskassa voidaan seurata kuolevien alojen (mm. lentoliikenne) rimpuilua. Tilanteen tekee surkuhupaisaksi tietenkin se, että monetkaan eivät näe oman alansa romahdusta lähitulevaisuudessa, esim. nuo lentäjät varmaan 10v kuluttua joutuvat toteamaan, ettei lakkoilusta tainnut olla apua työpaikan varmistamisessa.

Jossain suomalaisessa lehdessä oli aamu-uutisten mukaan kehoitettu kirkkoja pistämään testamentatut rahat liikkeelle - eikä makuuttaa pankkien tileillä. Toivottavasti ei kuitenkaan uusiin kattoihin vain rakentamisen ilosta. Luulen, että parin seuraavan vuoden aikana monet ovat kolkuttamassa ruoka-apua ihan näin kotimaassakin.

 


17.11.2008 15:32 |