KUN OLET LIIAN SYVÄSSÄ KUOPASSA, LOPETA KAIVAMINEN

Näin järjellä ajatellen, mutta minähän en olekaan päättämässä noista tukipaketeista. Tähän mennessä on tosiaan biljoonat haihtuneet ja mitään ei ole tullut oikeasti käteen. Jossain hullua/vajaamielistä/idioottia/yms. luonnehdittiin henkilöksi joka yrittää samaa ratkaisua aina uudestaan riippumatta edellisen yrityksen tuloksesta. Näin siis josssain joku viisaampi, kuulostaa kyllä kummallisen tutulta kun seuraa näitä nykyhommia talouden alalla.

 

Citigroup on USAn autoteollisuuden lailla zombie, kävelevä kuollut vaikka ei sitä itse myönnäkään. Kysymys on tietenkin kuka Citin ottaa vastuulleen - veronmaksaja vai JP Morgan? Citin numeroita katsoessa yksi asia hyppää silmille, leverage eli fraktionaalinen kerroin on Citillä (kuten Fannie Mae'llakin) 100:1! Tuon luvun merkityksen ymmärtämiseksi lue tuo "Talousalan yhteenveto". Talousalalla kuplii muutenkin, Goldman Sachs'ia syytetään alastomasta short'auksesta julkisesti - saa nähdä johtaako tämä mihinkään. Lukuisat rahastot tekivät vastaavaa koko syyskuun ajan, myytiin, myytiin, myytiin kaikkea mitä vain kelpasi, kun tuli marginaalit vastaan.

Kaikkinensa pankkien johtoporsailla on kuitenkin hiukan nahkeat ajat edessä sillä niin GS'ssä kuin UBS'llä ei bonuksia olla jakamassa - vaan on kavereilla varmaan ihan kohtuulliset liksat ilman niitäkin.Tilanne täytyy olla varsin hutera sijoituspankeissa, kun niiden elämän arvellaan loppuvan nykyisellään. Samoin luotontakaajat joutuvat melkoiseen paineeseen, kun kulut ovat kovassa nousussa. Kiitos tietenkin kuuluu AIG'lle (nimellisesti siis, kaikki vakuutusfirmat ovat toimineet samoin).

GM sai "vähän" käteistä myymällä osakkeensa Suzukissa, ehkä firma kestää tämän viikon pystyssä. Tässä jutussa mainitaan USAn autoteollisuuden ongelma - tuotanto 17 milj. vuodessa ja myynti 10 milj. Miksi siis tukea tuotantoa, kun ei ole ostajia - ja tilanne pahenee tästä vielä rajusti. Historiasta on tietenkin pelottavaa katsoa, mitä vaihtoehtoisia tuotteita em. autotehtaat voivat myös tuottaa. 2. maailmansota ja niin pois päin...

Jotenkin en usko, että Euroopassakaan ostajia riittää niin kuin firmojen budjeteissa lasketaan (Opel hakee Saksassa valtion tukea ja mitä ilmeisimmin GM ja Opel ovat kohta tukkanuottasilla tukipakettiensa jakamisesta) - jos siis välttämättä tarvitset autoa, niin odota ensi kesään ja saat melkoisia tarjouksia. Ostamisen järkevyydestä voi sitten taas olla montaa mieltä.

USAssa autoalan romahdus on viemässä myös työntekijöidensä eläkkeet. Samoin opettajien eläkerahastot ovat haihtumassa olemattomiin (Texas). Vähemmän mairittelevasti samaan aikaan yliopistojen johtajien palkat jatkavat nousuaan jenkkilässä. USAn harvoja vientivaltteja, puuvilla, on muuttumassa kelpaamattomaksi ostajille.

Japani on painunut deflatoriseen kurimukseen - ja sen valuutta on nousussa (joko on valuuttatilit aukaistu? jos joo, niin muistakaa joskus vähän auttaa kirjoituksiani ;-) Guardian epäilee UKn työttömyyden nousevan 9%'in 2010. Minä sanoisin että viimeistään puolen vuoden sisällä - ellei aikaisemmin. Islanti on saavuttanut sovun UKn ja Hollannin tilien takaisinmaksusta, ehkä siksi IMFn laina on tulossa jakoon ensi viikolla.Venäjän ongelmat ovat mielenkiintoisia, maa on energiajätti mutta vararikon partaalla. Monet arvuuttelevatkin Putinin kykyä suoriutua tilanteen rauhoittamisesta.

USAn armeijalla on pitkät perinteet omien sotilaiden käytöstä enemmän tai vähemmän "vahingossa" koekaniineina. Kaikki ovat varmaan tietoisia Agent Orange -kasvimyrkyistä Vietnam'issa. Persianlahti I sodan 700ooo sotilaasta joka neljäs on kärsinyt stressistä yms. virallisesti tähän asti mutta nyt saattaa ääni muuttua kellossa. CNNn raportissa myönnetään taudin olemassa olo, tosin kuolleita on jo tuhansia em. konfliktista. Kun nykyisessä Irakin höykytyksessä käytettiin mm. uraaniammuksia moninkertaiset määrät, niin 10v sisällä on odotettavissa mielenkiintoisia seurauksia - sekä jenkkilässä että Irakissa.

 

1951_Nevada

 


18.11.2008 02:57 |