PAULSON TEKEE USAn HALLITUSJÄRJESTELMÄSTÄ VITSIN

Näin voisi ainakin päätellä, kun seuraa miehen todisteluja. Kun tuota 700 Mrd US$'n apupakettia oltiin ajamassa läpi, hän tiesi jo ettei lakiin kirjoitettu rahan kohde olisi "järkevää". Nyt kaveri myöntää asian ihan julkisesti - ja kongressin pellet ovat vain, että jaa-joo-vai-niin. Ehkä tämä tutkimus sisältää myös Paulsonin, entisiä Goldman Sachs'in miehiä valtiovarainministeriössä tutkitaan ulkopuolisista yhteyksistään. Epäilen kyllä, että tämäkin on vain puheita, puheita, puheita...

 

21 pankkia sai 34 Mrd US$'ia ja vielä vain sanotaan, että joo, kaikki tulee siitä 700 Mrd apupaketista. Mitä ilmeisimmin media ja yleisö eivät osaa laskea isoja numeroita yhteen. CNBS kuitenkin toteaa, että tähän mennessä USA on heittänyt jo saman verran rahaa peliin kuin liittovaltiolla kului koko toisen maailmansodan aikana. Mistä tulikin mieleen, jenkkilässä lomautetut/irtisanotut ovat tekemässä peri-jenkki ratkaisuja, tapetaan pomot kostona.

Floridalainen eläkerahasto menettänyt yli neljänneksen arvostaan, mutta pomo sanoo ei paniikkia! Samaan aikaan todetaan, että USAn 100 isointa firmaa menetti eläkerahastoistaan pelkästään lokakuussa 120 Mrd US$'a. BoA "kehuu" jenkkilän luottokorttifirmojen tuoton painuvan alhaisimmilleen koskaan. GE eli muinoin Edisonin perustama General Electronics (yksi jenkkilän isoimmista firmoista) on myös kuilun partaalla.

Ford seuraa GM'n toimintaa eilisestä, Ford myy osuutensa Mazdasta. Nissan toteaa vuoden jälkipuoliskon tuottojen menevän nollaan. Toyota puolestaan toteaa ettei Pohjois-Amerikka ole kannattava paikka tänä vuonna, kuinkahan jatkossa? New Yorkin julkinen liikenneverkosto saa myös tuntea säästökuurit, miehistöä ja linjoja "eläkkeelle".

Citigroup'in osake alhaisimmilleen 13 vuoteen. Eilinen epäilys S&P500n liukumisesta vahvenee, yleensä alamäissä on pomppuja ylös - varsinkin kun kohdataan pitkän ajan alhaisimpia lukuja. Nyt sellaista ei tapahtunut. Jenkkilässä on työttömyys nousemassa nopeasti, tässä on hyvä yhteenveto (pelottavia käppyröitä, sano). Hahhaa, tässä on hyvä artikkeli siitä miten junklandian (ent. jenkkilä) asuntolainoja maksavilla oikeastaan liittovaltion viime aikaiset ratkaisut kannustavat siihen ettei edes kannata maksaa velkoja. Miksi maksaa, kun valtio on auttamassa niitä jotka eivät maksa?

Vuokrien hinnat ovat laskussa UKssa kun asuntoja tulee markkinoille ennätystahtia. Veikkaan, että tuosta huolimatta siellä kimppa-asumisesta tulee myös iso juttu piakkoin. Odotetusti nyt alkaa ilmestyä kavereita, jotka ennustelevat punnan laskun tarkoittavan nousua - epätoivo alkaa asettua systeemiin luulen minä. Punta oli tänään jo alla 1.20 euroa, ei ole kauaa kun se oli 1.50 euroa. Hehe, noinkohan punta, euro ja dollari kohtaavat kaikki samaan aikaan... Sen jälkeen alkaa hintojen nousu täällä, pelkään minä.

Volcker varoittaa syvästä lamasta. Kaveri oli valtiovarainministerinä 1980-luvun alussa ja nostatti FED'n koron lähes 20%'in silloin. Tänään tuo reitti ei ole mahdollinen, koska sellaiset korot yksinkertaisesti tappaisivat niin kuluttajat kuin USAn valtionkin. Jenkkilässä kaupungit leikkaavat kulutustaan (sairaanhoito, poliisi, palokunta yms. - jaa, kuulostaa ihan Suomelta) ja toivovat liittovaltiolta apuja. Kaikkinensa useimmilla ei ole mitään käsitystä miten heikoilla jäillä systeemi kulkee, yritykset Suomessakin "huolehtia vientiteollisuuden kilpailukyvystä" ovat hyvin vaikeita toteutua visioiden mukaan. Katsokaa sitä maailman merikuljetusten Baltic exchange dry index'iä, laskua yli 90% vuodessa! Nyt pitäisi panostaa sisäisen systeemin vahvistamiseen, ei mihinkään autoteihin.

Euroalueellakin tapahtuu, IMF shoppailee Serbiaa 518 milj. US$'lla. Euroopan virallinen lama on myös painamassa osakkeita, aikaisemmin mainittu musta aukko hintojen alapuolella siis vahvistumassa täälläkin (jos jollaikin siis osakkeita, niin niiden pitämistä kannattaa miettiä). Kiinan öljynkulutus laskee nopeasti maailmankaupan kysynnän romahtaessa. Siinä yksi syy miksi öljyn hintaa ennustellaan jo 40 US$'n tuntumaan. Nyt Kiinan keskuspankkikin sanoo, että "riski hiljenemisestä kasvaa". Ja yeni jatkaa marssiaan ylös Japanin keskuspankin vinkumisesta huolimatta.

Jenkkilässä mäntypuiden massakuolemat ovat saavuttamassa aivan uskomattomat mittasuhteet. Mäntypistiäinen levittää sientä, joka heikentää puiden nestevirtausta - ja loputtomat määrät puita kuolee pystyyn. Hakkuita on kasvatettu valtavasti, mutta riski esim. metsäpalojen roihahtamisesta on melkoinen. Milloinkahan tämä ihastuttava olento maahantuodaan meillekin? Kaikkinensa näyttäisi, että monen monta ongelmaa on kohtaamassa samaan aikaan - ja kaikkien hoitaminen käy mahdottomaksi, kun rahahanat ovat kiinni.

Tässä vielä vähän polttopuita riehuvaan tulimereen - ensi kesänä globaalien rahamarkkinoiden romahdus?

Ja ken englantia taitaa, niin tässä on islantilaisen kaverin pitämä maansa tapahtumia seuraava blogi, kertoo miten systeemi on romahtamassa ja jo osin romahtanutkin. Tylyä lukea miten valtio ei kauheasti kerro mitä tapahtuu... Oletko valmis vastaavaan Suomessa?

 


18.11.2008 23:16 |