USKOMATONTA TOIVEAJATTELUA AUTOALAN IHMISILLÄ

En tiedä itkeäkö vai nauraa kun seurasin aamu-TVn "autoprofessorin" ja muiden kommentointia. "Autoala tulee varmasti kasvamaan", "Aasian kulutusjuhlat jatkuvat (olisiko noin?)", "autoja tehdään varmasti enemmän kuin koskaan", "polttomoottori voi kehittyä ja kehittyy varmasti" jne. Kaikkinensa voi sanoa, että autoalalla on pää niin syvällä pensaassa että ei edes jalkoja näy ulkopuolella!

 

Mikään noista ajatuksista ei ota huomioon öljyalan tuotannon romahdusta, joka vain pahenee nykyisen luotto/rahakriisin myötä. Tällä hetkellä vain näyttää siltä että öljyä on runsaasti kun kysyntä on romahtanut. Nyt jo monen monta marginaalista tuotantoyksikköä on laitettu jäihin hintojen romahdettua - ja osaa niistä ei tulla koskaan edes aloittamaan, kun rahahanat eivät aukea tulevaisuudessa. Luottoon ja kulutukseen perustuva systeemimme on romahtamassa niin monella tasolla kuin vain voi olla. Yksi seuraus on maailman suureneminen monen näkökulmasta, esimerkiksi seuraavasta sukupolvesta ani harva tulee matkustamaan toiselle puolelle maapalloa eli kuka jossain on käynyt, niin nyt olisi syytä teettää hyvät valokuvat jälkipolvien ihasteltavaksi.

Käsite raha on se joka toimii voiteluöljyn tavoin nyky-yhteiskunnassa. Mitä tapahtuu, kun voiteluöljystä lasketaan 3/4-osaa pois moottorin vaatimasta ohjemäärästä? Ja tuo 3/4-osaa on ERITTÄIN toiverikasta ajattelua. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että USAn autoteollisuus tulee kohtaamaan merkittävän uudelleen järjestelyn hyvin pian (tällä/ensi viikolla? varmasti ennen kuin Obama hyppää tammikuussa rattiin) ja autoalan rohkeista puheista huolimatta miljoonia työttömiä on kohta tilastojen "koristeena". Valtion tuskin kannattaa ottaa autoalaa osaksi itseään, mutta sellaista tietenkin yritetään ajaa läpi. Ja jos ei ole rahalle muuta käyttöä, niin ainakin teitä pitää rakentaa lisää.

Pörssi jenkkilässä eilen otti kunnon syöksyt, paluuta 6 vuotta taaksepäin (-40% vuodessa). Yksi syy on lukuisien firmojen osakkeiden romahdus YHDEN DOLLARIN tuntumaan ja allekin (Freddie Mac 56s, Ampac 85s, Ford 1.25$, GM 2,60$, WaMu 10s jne.). Nyt puhutaan jo joidenkin osakkeiden poistamisesta listoilta (Fannie Mae) hintaromahduksen takia - se niistä osakesijoituksista. Sen minä ainakin tiedän, että fyysiset tavarat eivät mene koskaan täysin arvottomiksi (niissä on ainakin poltto/sulatusarvo), mutta nyt osakemarkkinat (lähinnä bittimarkkinat tänään, kenellä on osakkeensa paperille painettuna?) yksinkertaisesti nollautuvat monen kohteen kohdalla. Saatte olla varmoja, että nyt alkavat taas puheet siitä kuinka PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ osakkeet tuottavat aina - ja minä voisin myydä teillä Presidentin linnan.

Jenkkilän Ambac (AIGn kaltainen iso vakuutusfirma) arvotus tipahti jo pois A-luokasta. American Express luottofirman luottotappiot kasvavat nopeasti. Warren Buffett'in sädekehäkin on himmenemässä, miehen derivatiivisijoitukset ovat pitkän matkaa miinuksella. Citigroup joutui ottamaan myymiään SIV'ejä takaisin reilulla 17 Mrd US$'lla (arvo aikaisemmin yli 21 Mrd US$) - Cityn joutsenlaulu taitaa samoin olla loppusuoralla. UKn keskuspankin 1,5% koronlasku viime viikolla oli raju, mutta sekin oli vain esimakua uusista koronleikkauksista seuraavana 2% eli laskua 2,5% parissa kuukaudessa. Kuulostaako yhtään epätoivoiselta? Wall Street kuitenkin kaipailee jo 0,5% korkoa lätäkön takana - mitähän EKP tekee? Vinkki - olemme kohta kaikki kuin Japani, lamassa 20v ja korot 0,5% (tosin kansalaisten korot pyörivät siellä 10-15% välillä monessakin lainassa - pieni lohtu siellä on tietenkin erittäin nätit mainostajat :-)

Tuotanto kaikessa ja kaikkialla on rajun kuristuksen edessä, UK ja Kiina esimerkkeinä. Miten käy Suomen yritykset ulkomaankaupan ylläpitämisestä? Pelkään pahaa - valtion budjetti menee moneen kertaan uusiksi tulevana talvena. Lainanoton perusteluina tulevat olemaan taas "kilpailukyvystä huolehtiminen" joop-joop "toimintamahdollisuuksien varmistaminen" blaa-blaa "pitää huolehtia ihmisten kuluttamisesta" hum-hum jne. Kenen he luulevat ostavan Suomen tuotteita, kun maailman kauppa on jäätymässä totaalisesti? Ja Suomen taloudesta "vain" 50% on ulkomaan kaupan varassa, voi pojat tätä tulevan talven vinkumista. Valmistautukaa vuodenvaihteen jälkeen sellaisiin alennusmyynteihin että oksat pois!

USAn tilitakausjärjestelmän (FDIC) pomon ehdotus asuntolainojen uudelleen järjestelystä kärsii pikku huomaamattomuudesta - yleensä velkajärjestelyyn otetut asuntolainat vain menevät pakkomyyntiin myöhemmin uudestaan. Erinomainen osoitus poliitikkojen/johtajien toiminnasta - "jotain on tehtävä!". Sillähän ei ole väliä, että rahaa palaa ihan hukkaan, heidän on yritettävä näyttää siltä, että tietävät mitä tehdä. Samaa voi sanoa Islannin luotottamisesta Pohjoismaista käsin - se raha ei koskaan palaa meille Suomeen, tylyä mutta näin uskon tapahtuvan. Vaan meillä on tietty mukavasti LISÄÄ VELKAA omassa niskassamme! Mitä oikeasti pitäisi tehdä, olisi tavara-avustusten yms. antaminen, pankkijärjestelmän syöttäminen vain syö kaiken rahan.

Deflaatio ja Suurempi Lama ovat 100-varmoja juttuja seuraavien (viiden?) vuosien aikana. Seuraukset tulevat valitettavasti helposti muistuttamaan edellisen vastaavan maailmanlaajuisen finanssiromahduksen aikoja, tavara ei kulje ja ruokakin tulee olemaan monessa paikassa "kortilla". Kreikan talous on romahtamassa maailmankaupan mukana (heillä on maailman suurin kauppalaivasto ja kun ei kuljetettavaa, niin...)

Kanadassakin on mielenkiintoista seurata tilanteen kehittymistä - kuukausi sitten pidetyissä vaaleissa ei puhuttu lamasta mitään, mutta entäs nyt? Maan talous on voimakkaasti riippuvainen raaka-ainemarkkinoista - ja USAn (auto- jne.) teollisuudesta. Molemmat alas ja sielläkin moni "ei tällaista voi tapahtua Kanadassa"-ihminen joutuu myöntämään tilanteen. Tai sitten ei, ihmisen taipumus itsehuijaukseen on valtavan voimakas tekijä - kuinkahan armaat johtajamme? Vai pitäisikö meillekin löytyä Johtaja? Pelkään, että vastaavia miehiä (tuskin naisia) tullaan monessakin maassa valitettavasti näkemään - ja seuraukset ovat...? Tosin pientä toivoa herättää tämä, Texasissa syytetään Cheney'ä ja entistä oikeusministeri (?) Gonzales'ia ihmisoikeusrikoksista.

Joku jossain sanoi, että finanssimarkkinat ovat kuin kuollut hevonen jolle Paulson ja muut yrittävät tehdä operaatioita. Sydänhierontaa, keuhkokonetta, uusia elimiä, raajoja jne. Mutta eläin on kuollut ja se siitä. Itse nauroin kippurassa tuolle mielikuvalle. Väillä kone saa jotain reaktioita aikaseksi (tarpeeksi sähköä ja vielä raato värähtää) eli hyppäyksiä markkinoilla ylöspäin, mutta sitten tullaan taas alas. Katsokaahan vain kuinka tammikuun alamäki tulee olemaan syvä ja raju. Hmm, tuosta tulikin mieleen että mitenkähän yhdessä sijoitusneuvontafirmassa menee... Hain hommiin heille elokuussa - haastattelun yhteydessä löimme leikkisästi vetoa lounaasta Helsingin pörssin ensi vuoden lukujen perusteella. Hänen varma tunne oli, että ylös ja minä, no heh, arvaatte varmasti oman veikkaukseni. Olisikohan kannattanut lähteä tuolle alalle sittenkin?

 


20.11.2008 08:02 |