HÄLYTYSKELLOT SOIVAT USAn KOHDALLA MONELLA RINTAMALLA

Eilen DOW otti takapakkia taas jonkun vuoden verran, nyt numerot tipahtivat jo 7500 tuntumaan.

 

DOW20081120

 

Ehkä siinä on yksi syy, miksi USA on ottamassa lainaa myös öljyn tuottajilta (300 Mrd US$) samalla kun Reuters arvioi, että USAn finanssipuoli tarvitisisi vähintään 1 bilj. US$ lisää. Washingtonin päättäjiä ei varmasti naurata myöskään USAn merkityksen väheneminen maailman menossa parin seuraavan vuosikymmenen aikana, kaiken lisäksi arvion ovat tehneet USAn omat tiedusteluyksiköt.

 

Myös JP Morgan on liittynyt 0%n keskuspankin korkojen odottajiin - ja lainaus ei sittenkään käynnistys pankkien välillä. Mitä se kertoo systeemistä?  Ehkä yksi syy on USAn autoteollisuuden ahdinko, Detroitin Kolmikolla (Ford, GM, Chrysler) on vain viikkoja aikaa ilman valtion apua. Vähemmän hauskasti USAssa moni sanoo viivyttävänsä eläkkeelle jäämistä, taitavat pelätä eläkkeiden suuruuden puolesta. Minä taas luulen, että monella ei ole mahdollisuutta valita tilannettaan. Pelkästään Detroitin Kolmikon romahdus taitaisi tuoda 10-12 MILJOONAA työtöntä markkinoille - kuinkahan hyvin tuo työllistyminen heille onnistuu menossa olevan talouden kuristumisen keskellä? Pelkästään nyt USAn työttömyysluvut ovat jo takaisin vuodessa 1982.

Citygroup taitaa kävellä jo pelkän veden pintajännityksen varassa, osake alas -23%.Yhtiön osaketta ei auttanut edes öljymiljardöörin 13 Mrd US$ sijoitus. Kuka lukee viimeiset värssyt firmalle? Se voi olla edessä paljon nopeammin kuin odotetaan, siitä huolimatta että putinki puhuu olevansa liian suuri kaatumaanTM. Itse asiassa City jo harkitsee itsensä myymistä, tulee mieleen oman munuaisen myyminen. Eikä näyttäisi Goldman Sachs'kaan olevan koskematon, osake tullut alas vuodessa 3/4-osaa.

Tietysti Obaman "muutosTM" eli samojen tyyppien ottaminen hallitukseen kuin jotka olivat ajamassa markkinoiden vapauttamista Clinton'in aikana varmistaa sen, että raha virtaa pois veronmaksajien kukkarosta - ehkä kolmanteen sukupolveen asti? Ainakaan eläkkeistä ei moni pääse nauttimaan, kohta varmasti taas kevennetään lakeja työntekijöiden eläkkeiden rahoittamisen keventämisestä.

Islanti kelluu taas, kun saa 10 Mrd US$'n verran apuja sieltä sun täältä.  Tai no, Islannin finanssiala kelluu ainakin siihen asti kun kruunu päästetään vapaille markkinoille. Jossain luin, että odotukset ovat välittömästi -50% arvonlaskusta kruunun ja euron välillä, pitkässä juoksussa sitten... Mietin vain, että oliko Suomella mitään järkeä syöttää digitaaleja tuonne, minun epäilykseni on että me emme niitä koskaan saa takaisin. Maailman pörssit kautta linjan 5½v ajassa taaksepäin, milloin tilanne pysähtyy? Derivatiivi-markkinat ovat pysähtymässä - se on kymmenien bilj. US$'en musta aukko aukeamassa markkinoille. Tulevasta purkautumisesta kertoo esimerkiksi tämä, Ambac maksoi 1 Mrd US$'a aikaisemmin 3,5 Mrd US$'ksi arvioiduista CDO'ista.

Sveitsi leikkasi prosentin ohjauskorkoaan. UKn julkinen lainaus kaksinkertaistui vuodessa ja Irlannin (seuraava Islanti?) luottomarkkinoiden purkautuminenkaan ei lupaa hyvää EUn alueelle. Vaikka puhutaan, että autoteollisuus täällä on paremmassa kunnossa kuin lätäkön takana, niin takeita tulevaisuudesta ei pahemmin ole. Samoin lentoliikenne on jäämässä historiaan - AirFrance'n viimeisen vuosineljänneksen tuotto romahti vaatimattomat 96%. Mitenkähän se Helsinki-Vantaan lentokentän laajennus etenee/kannattaa? Ruotsissakin pankkien ja valtion yhteistyö rakoilee, mitenkähän kohta täällä? Putin liittyy "teemme kaikkemme valuuttamme puolustamiseksi" -johtajien pitenevään jonoon. Kaikkinensa Venäjän tilanne ei lupaa hyvää Suomellekaan, talousromahdus vie leijonan osan Suomen ulkomaankaupasta ja sitä rataa.

Öljyala ottaa samoin kuonoonsa rajusti, nyt lähestytään jo 40 US$ tynnyrihintaa (täällä ja täällä). Arvioin tuon öljyn hinnan mahdollisen alamäen aikaisemmin "toiverikkaana" 60 US$'in, nyt itse asiassa pohja voi olla jopa 10 US$, kuka tietää? Ennen pohjan saavuttamista sijoittajia tuskin kauheasti löytyy. Tuottajamaiden ongelma on, että heidän budjetit on laskettu tietyille hinnoille - ja kun ne eivät toteudu, niin heidän on pakko yrittää saada enemmän rahaa. Ja suurella osalla tuottajamaista EI OLE MUITA MERKITTÄVIÄ tulonlähteitä, seuraus on pumpataan lisää, joka painaa hintoja, joten pumpataan lisää jne. Tilanteen oikeasti paha puoli on siinä, että kun rahaa ei riitä uusien projektien käynnistämiseen, niin maailmanlaajuinen öljyn tuotantohuippu (Peak Oil) on erittäin todennäköisesti noin niinkuin nyt. IEAn arviossa nykyisten kenttien tuotantolasku on jossain 4-9%/v tuntumassa - uutta tuotantoa pitäisi JOKA VUOSI siis saada lisää tuon verran, että pysyttäisiin nykyisessä tuotannossa. Peli on pelattu nykyisen tilanteen valossa, öljyperusteisen kehityksen aika alkaa vääjäämättä jäämään taakse tämän Suuremman LamanTM myötä. Tässä esimerkkinä Yemen, öljyntuotanto nollassa 2017 - ja mitä tapahtuu paljon ennen sitä, voi jokainen arvailla - lisää merirosvoja?

Ja luontoihmisiä tuskin naurattaa, että kierrätys on ongelmissa - nyt Kanadassa. Samoin se, että energia-alan ympäristövaikutusten sääntelyä heikennetään jatkuvasti. Se on toiveajattelua että kun tulee kylmä ja nälkä, ettei meilläkin heitetä luonnonsuojelun ajatusta kaatopaikalle. Kuka päättäjistä puhuu kulutuksen vähentämisestä?

 

Sivujen kävijämäärät pikkuhiljaa nousussa, mutta yrittäkää levittää sanaa näistä. Enemmän kävijöitä kannustaa panostamaan sisältöönkin. Laittakaa viestiä sukulaisille, kavereille jne. Kiitos.

 


21.11.2008 08:36 |