LAITOIN EILEN SIVUISTA INFOA VÄHÄN JOKA SUUNTAAN

Eli kaikille yliopistoille, korkeakouluille ja kaupungeille - toivottavasti eivät kaikki viestini menneet roskapostilaatikkoihin. Jos olet asemassa, josta voisit laittaa linkkiä jakeluun, niin arvostaisin kovasti sitä. Saa nähdä josko saisimme lukijoita lisää tällä tempaisulla. Ja sitten taas päivän tapahtumiin...

 

USAssa ainakin tavan kansalaiset ja pienemmät tekijät alkavat heräilemään valtiovarainministeri Paulson'in puheiden ristiriitaisuuksiin (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä). Kaverin puheet ja tapahtumat ovat niin ristiriidassa kuin vain voi olla, ennusteet/näkemykset eivät ole tapahtuneet, kaveri myöntää uhkailleensa 700 Mrd US$'n lakipaketin läpiviemiseksi ja lopuksi toimii täysin lain vastaisesti pumppaamalla rahaa pankeille, jotka imevät sen onnellisesti.

Miksi meidän pitäisi olla kiinnostuneita kaverin tekemisistä (tai mahdollisen seuraajansa, joka on tasan samanlainen sisäpiirimies)? Yksinkertaisesti siksi, että myös meidän rahoista päättävät tahot toimivat samansuuntaisesti. Monet suomalaiset eläkerahastot vuotavat koko ajan sijoitettuaan jenkkilän kiinteistöihin, rahastoihin - ja ties mihin. Jos noita sijoituksia ei palauteta NYT, niin kohta niissä ei ole enää mitään sisällä. Sijoitusrahastojen pomojen puheet kausittaisuudesta: "tähän astiset sijoitukset ovat olleet hyviä, kyllä ne kohta paranevat taas" ovat vain toiveajattelua. Luulisin, että moni eläkkeelle kohta siirtyvä olisi kiinnostunut asiasta, mutta jotenkin vaatimuksia tilanteen korjaamisesta ei tunnu näkyvän missään.

Argentinan pörssin seuraaminen on kuin tulevaisuuden katsomista USAsta ja EUsta, alas, alas ja pois. Venäjälläkin varmasti harkitaan ruplan uudelleen arvottamista. Lähi-Idän maatkaan eivät ole turvassa, vaikka rypevät öljyrahassa. Eikä Euroopassakaan kaikki ole sitä mitä meille valtamedian kautta kerrotaan, EIB, Euroopan investointipankki kiikkuu ilmaan haihtumisen partaalla. Asiaa ei tietenkään tuollaisena kerrota, mutta kun puljulla ei ole mitään valtiota takaajana, niin ensi vuonna maksuun tulevien lainojen määrä voi olla "korsi, joka murtaa kamelin selän".

Citigroup joka oli poissa otsikoista "pitkään" alkaa olla nyt pahassa jamassa. Tällä viikolla sen osake lähestyy 15v alinta pistettä. Tarina, joka on toistunut tänä vuonna kovin, kovin monesti eli lukuisat osakkeet ovat tippuneet 80-95% - ennen lopullista romahdusta. Nyt pörssilistauksesta ollaan poistamassa monia aikaisemmin varmoina kehuttuja yhtiöitä, USAn asuntoyhtiöt Freddie Mac ja Fannie Mae isoimpina niminä. Vaan tilanne tuskin jää tähän, odotan että kohta saman kokevat autoteollisuuden helmet Ford, GM ja Chrysler vararikkojen kautta tai muiden järjestelyjen kautta. Joka tapauksessa pian pitäisi tapahtua jotain "merkittävää".

UKssa vuosi sitten romahtanut Northern Rock-pankki imee 3 Mrd £'a lisää. Ja tietenkin valtio jatkaa samaa puhetta "pankkien on aloitettava lainaaminen". Minä kysyisin, että miksi? Ei ole luotettavia asunnonostajia, firmoja menee nurin jne. Lisäksi pankit tietävät/arvaavat toistensa tilanteen sen verran hyvin, ettei ole mitään järkeä lainata niille. Seuraus rahan jäätyminen ja Suurempi Lama. Vimosin artikkeli on hyvä, jos kuka englantia lukee ja kertoo 1873 romahduksesta.

Eilinen "pikkujuttu" USAn merkityksen kutistumisesta tulevina vuosina on saanut seuraajia (täällä ja täällä). Olen täysin samaa mieltä, mutta miten tapahtumat täältä etenevät tuonne 2025'en asti ovat arvailujen varassa. USAlla ei yksinkertaisesti ole varaa pitää 1000'ta tukikohtaansa pystyssä ympäri maailmaa nykyisin järjestelyin - tullaanko järjestämään tapahtumia oikeuttamaan toiminta, vaaditaanko muita maksamaan tukikohdat "demokratian turvaamiseksiTM" vai mitä? Suomen tilanne myllerryksen keskellä tulee vaatimaan mukautumiskykyä ja vanhoista käsityksistä luopumista. Tärkein uusiksimiettimisen kohde on tietenkin loputtoman kasvun ajatuksen vaihtaminen muissakin kuin teoissa, kestävä kehitys (kasvu) on vain markkinointikikka kasvun jatkamiselle.

Ensi viikolla pitäisi tulla muutakin tekstiä kuin katsauksia nyt kun sivut toimivat auttavasti. Pistäkää palautetta ja vinkkejä keskustelupalstalle, kiitos.

 


22.11.2008 10:59 |