MINUN HYBRIDI ON ISOMPI KUIN SINUN

Tämä New York Times'in artikkeli kertoo todella hyvin mikä on vialla USAn autoteollisuudessa, lätäkön takana ei ole pienintäkään aikomusta tehdä oikeasti järkeviä automalleja. Vai miten olisi 332 hv V8 hybridi, joka on oikeastaan kuorma-autoksi luokiteltavissa painonsa takia? Bensakulutus ei ole tietysti mikään maailman surkein (22 MPG eli 10,8l/100km), mutta paljon parempiakin on nähty - vaan paras on tietenkin hinta, 75000 US$ ja risat. Kysyn vain, että onko noille paljonkin ostajia lähitulevaisuudessa? ja seuraava versio on kai sitten hybridi Hummer a la C.S.I. Miami...

 

USAn autoteollisuudella on muutoinkin tuo aikahorisontti kutistunut kummasti, ei puhuta enää 2015 sitä ja sitä vaan 2009 riittää. Vararikkokaan ei enää kuulostaa GM'n johtokunnallekaan pahalta, mutta luulen että moni työntekijä olisi eläkkeidensä takia eri mieltä. Lisäksi tulevat tietenkin muutkin veronmaksajat, joista esim. Ontario on saamassa "hyvän" laskun. Mitenköhän autoalan romahduksen keskellä Obaman muutaman miljoonan ihmisen työllistämissuunnitelmat kantavat? Kun pelkästään autoalalta on tulossa 10+ miljoonaa työtöntä, niin hiukan epäilyttää - ja suunnitelmissa mm. autoteiden kunnostaminen/lisääminen kuulostaa täysin tyhjäpäiseltä. Enkä ole ainoa epäilyissäni. Japani teki ihan vastaavasti teitä pitkin poikin saaria 1990-luvun alussa. Silloin energiaa oli rutkasti tarjolla, eikä Japani ole vieläkään päässyt tuosta lamasta irti. Onko siis teiden rakennus hyvä ratkaisu, kun energian tuotanto on romahtamassa kaikkialla?

Islannissa alkaa pikkuhiljaa tippua sivistyneen yhteiskunnan verhot ihmisyydeltä, siellä poliisi on saanut kohdata vihaisia ihmisiä yhä useammin ja yhä lukuisampina joukkoina. Eikä vastaava taida olla kaukana myös SVEITSISSÄ! En ole pahemmin näitä uutisia Suomen mediasta löytänyt, miksiköhän? Vastapainona talouden romahtamiselle kuitenkin vielä löytyy näitä sankareita, jotka kehuvat matkustamisen kuumien lähteiden saarelle olevan hyvä idea. Kannattaa lukaista islantilaisen kaverin blogia tuosta vasemmalta ja saa kuvan mitä tapahtuu rinnakkaistodellisuudessa eli median kertomasta poiketen. Milloin sama tuo tilanne tulee Suomeen kylään?

Suomen energiapuoli on "mielenkiintoisen" tilanteen edessä, viime kesän (ja parin edellisenkin) sateisuus on tehnyt "turvesadosta" varsin heikon. Seurauksena tietenkin hinnannostot ja ostot ulkomailta, tällä hetkellähän se tietty toimii, mutta kuinkahan jatkossa? Ainakin Savon Sanomissa oli maininta hiilen ja öljyn käytön lisäämisestä. Sama suuntaus tuntuu olevan myös viljojen kanssa - kosteus lisää tauteja ja kaikenlaisia kustannuksia, ellei jopa tee viljasta käyttökelvotonta. Vastaus taas - ostetaan muualta. Ja minun vastakysymys on, että kuinka kauan tämä onnistuu?

Energiapuolella UK on tipahtamassa kuopasta rotkoon, INEOS, maan suurin yksityinen firma ja Pohjanmeren öljynjalostamojen ylläpitäjä on vailla tukea. Yhtiön ongelmiin kuuluvat mm. isot velat (7,3 Mrd US$) ja jalostamojen huono kunto sekä pitkä ikä - kuka ostaa noita laitteita, kun Pohjanmeren öljyntuotanto on romahtamassa? Ja jos ei apuja tule, niin voip laskeva tuotanto romahtaa vieläkin nopeammin.

Tässä maalaillaan Venäjästä (tietenkin) kaiken pahan alkua ja juurta, joka ei sitten hädässä olevalle Euroopalle ole antamassa myymässä energiaa sopivaan hintaan. Yleinen tunnelma kadun ihmisilläkin tuntuu olevan, että tätä energiakriisiä ei olisi oikeasti olemassa, jos ne "rättipäät", "entiset kommarit" jne. toimittaisivat meille vain haluamaamme öljyn/kaasun. Vastapalloon voi sanoa, että eivät nuo tuottajat pakota meitä käyttämään hiiltä ja öljyä, vai pakottavatko? "We have met the enemy... and he is us" kuten jo kohta puoli vuosisataa sitten todettiin Pogon toimesta, suomalaisittain "Olemme tavanneet vihollisen... ja hän on me".

CNBC'llä yhden riskirahaston johtaja ennustaa, että USAn finanssiala on kansallistettuna vuoden sisällä. Tuosta ei tarvitse toteutua paljoakaan kun voi kysyä, että miten käy mm. suomalaisten eläkerahastojen siinä vaiheessa? nimimerkillä "utelias vaan". USAssa pistettiin perjantaina jo kolme finanssialan firmaa kiinni - FDIC-perjantait ovat siis kasvamassa. Vielä on kovasti matkaa siihen arvaukseeni kolmenumeroisesta ennen vuoden loppua, mutta pahaa pelkään. Tässä on perjantai-illan USAn pörssin loppunousulle hyvä selitys, ei niinkään kopio-Paulsonin nimeäminen valtiovarainministeriksi vaan FDIC'n lupaus 1,4 bilj. US$'n takauksista ostaa pankkien (WC)-papereita.

Citigroup'ista alkaa paistaa jo kuunvalokin läpi, on meinaan pulju kohta puhallettavissa kumoon. Citi on jo hakemassa sulautumiskumppania, mutta voisiko se olla JP Morgan? Vaikea sanoa, kun eräiden arvioiden mukaan JP Morgan on itse asiassa vielä enemmän rahan tarpeessa. Goldman Sachs samoin on jyrkässä alamäessä. Joka tapauksessa nyt puhutaan jo julkisestikin, että USAn finanssiala tarvitsee 1,2 bilj. US$'a lisää. En tiedä itkeäkö vai nauraa - alkukesästä puhuivat niin rinta rottingilla etteivät tarvitse mitään, sitten joitakin miljardeja ja lopulta satoja miljardeja. Nyt siis ollaan taas uusissa luvuissa, pitkäänkö menee että puhutaan KYMMENISTÄ BILJOONISTA? Saa nähdä milloin aletaan ihmettelemään sitä miten firmoille, joiden arvo on murto-osa apupaketeista, ollaan työntämässä aina vain lisää apurahaa. Tulee tosiaan mieleen Moloch'in kita, ikuisesti nälkäinen jne.

Venäjä myöntää pahojen finanssiongelmien olemassaolon. Eikä finanssialan sijoituskuninkaana pidetyn W. Buffett'inkaan elämä enää näytä niin menestyksekkäältä. Kaverin derivatiivisijoitukset ovat puraisemassa kannikasta ihan tosissaan.Eikä taidan Kiinan maalla olla kaikki pullat hyvin uunissa. Miljoonia työttömiä maassa, jonka tulevaisuus vaatii 10% kasvua joka vuosi. Jossain välissä tulee ripustukset "repsahtamaan", sano.

 

Kriisi-opas
Tästä kuvasta voi katsoa vähän mitä parin viime vuoden asuntokupla on pitänyt sisällään (lähde).

 

Lähitulevaisuuden ruokahätä- ja sotaindeksejä kun arvailee, niin Afrikasta on tulossa "paluu viitakon lakeihin"-manner ensimmäisenä. Mitä veikkaatte, että siellä tapahtuu, kun USAn, EUn ja muiden ruoka-apu kuivuu talouden ahdingon ajaessa tuotantoa alas? Esimakua Afrikan mantereelta voidaan katsoa myös Israelin tumpuloinnista - Gazasta on tulossa entistä räjähdysalttiimpi, ja tuosta kuviossa nälkä ei vielä ole edes kovin "pahasti" tekijänä.

Tämä oli sivustojen nimen kannalta "hauska" löydös (kiitos JP).

 


23.11.2008 16:30 |