TÖLKKI-OLUT ON UUSI SHAMPANJA

Tämä artikkeli kertoo lyhyesti, että kaikki ei ole oikeassa ojennuksessa finanssimaailmassa. Kenkää isolle osalle työntekijöistä (kovin on alemmista portaista tuo harja tähän mennessä pyyhkäissyt) ja johto-osien bonukset ovat kärsineet "kohtuuttomista" leikkauksista. Ei enää Ferrareita ja kokis-automaatitkin alkavat työpaikoilta häviämään.

Eilisiltana on näköjään ollut "pelastakaa-Citigroup"-ilta. USAn liittovaltio antoi "joustavasti" 20 Mrd US$ ja lupasi taata 300 Mrd US$ "huonot" sijoitukset. Tekstistä kun lukaisee, niin firmalla on vaatimattomat 1,23 bilj. US$ kirjanpidon ulkopuoliset sijoitukset jotka siis nyt laitetaan veronmaksajien maksettaviksi.

 

Citigroup on tietenkin malliesimerkki viime vuosien menosta, mitä isompi riski, sen hanakammin ollaan oltu valmiita siihen. Vaan firma tuskin ihan pienillä pintasiloitteluilla pääsee eteenpäin: Lontoossa 12000 irtisanomisen uhan alaisena. Viikonlopun muissa artikkeleissa mainittiin esim. Citin "Don't panic"-mainoskampanja ja Telegraph'kin ennakoi Citin pelastusta. Tässä ennakoitiin Sachs-Citin perustamista - eikä se ehkä ole vieläkään pois mahdollisuuksista. Citi tarvitsisi hätäapua ja yhdeksi syyksi ongelmiin sanottiin, jopa Wachovian oston epäonnistumista (miten kaatuvan firman ostaminen voi pelastaa toisen menee yli ymmärryksen). CNBC vielä eilen raportoi, ettei mitään pelastusopimuksia ole tehty ja -huomatkaa tämä- Washingtonin hallitus ei ole tietoinen mistään neuvotteluista. Pistää miettimään, että kuka tai ketkä jenkkilääkin ohjailevat...

Jenkkilän autoalan romahdus tulee vetämään monta muuta alaa mukanaan - esim. mainosala on ongelmissa. Talouden kuristuminen näkyy myös elinkustannusten laskuna Kanadassa, iso tekijä on myös kuluttamisen lasku. Vaan onneksi nuo viisaat johtajat tietävät, että tilanne on ohi 18kk'ssa ja taas päästään kasvuun kiinni.

Finanssialan purkautuminen, tunnetaan myös Deflaationa, on käymässä yhä nälkäisemmäksi hirviöksi. Kaikki kelpaa ja kaikki syödään. Siinä ei pienen ihmisen säästöt ja elämä paina paljoa, kun uusia sääntöjä sovelletaan pankkien toimesta. Jenkkilän kohdalla tässä onkin mielenkiintoinen yhtälö, maan talouden sanotaan olevan riippuvainen 2/3-osalta kansalaisten kuluttamisesta ja tähän mennessä voi sanoa, että kaikki pelastustoiminta on mennyt vain ja ainoastaan finanssialan auttamiseen. Mielenkiintoiseksi menee sitten jatko - miten valtio rahoittaa tukitoimintansa? Veroilla? Kansalaisista ei kohta enää saa puristamallakaan rahaa ulos. Firmojen verotuksen korottaminen tietty aiheuttaa painetta irtisanomisiin. Ottaako USA lisää velkaa - ja jos joo, niin kuka sitä heille myöntää?

Obama on mahdottoman tilanteen edessä, vaikka kaveri haluaisi oikeasti "muutosta" ja auttaa kansalaisia, niin kädet ovat aikasen sidotut. Tietysti naamari putoaa häneltä, kun katsoo millaista kabinettia mies on itselleen keräämässä. Hillary Clinton ulkoministerinä on varmaan valmis pommittamaan kaikkia, finanssipuolen neuvonantajat/pellet ovat kaikki suoraan Wallstreet'iltä jne. Tuskin sieltä on isoja apuja tulossa tavan kansalaisille. Ei vaadi kovin kummoisia ennustajan lahjoja kun sanoo, että yleinen elintaso lätäkön takana tulee tippumaan ja rajusti.

Nyt sitten Suomen kohdalla olemme mielenkiintoisten ongelmien edessä, talous on kohtuullisen hyvässä jamassa, mutta täälläkin valtion puolelta tulevat suunnitelmat ovat kovasti jatkamassa (tai no, yrittävät jatkaa) entistä menoa. Tukipaketteja sinne ja tänne, ulkomaan kaupan ja pankkien toiminnan varmistamiseksi. Onhan se vaikeaa lähteä tekemään isoja muutoksia, kun yhteiskunta pitäisi ajaa melkoisen neulansilmän läpi. Valitettavasti vaihtoehtoina on kärsiä nyt - tai itkeä, vinkua, väännellä käsiä - ja kärsiä myöhemmin.

Jossain välissä joku poliitikko uskalsi heittää ilmaan palkkojen jäädytys-ajatuksen, mutta vastaanotto oli tietenkin vähän kalsea. Itse kysyisin, että uskaltavatko korkeilla paikoilla olevat kaverit ottaa reilusti omasta palkastaan pois. Luulen, että esim. J. Ollila (helppo kaveri valita kohteeksi) pärjäisi hyvin vaikka jättäisi tämän vuoden palkkansa ottamatta, kun on miljoonia jo kerännyt ihan kiitettävästi aikaisemman uran aikana. Kansanedustajatkin varmaan voisivat ottaa -5% sympatiasta muille kansalaisille, mutta mitenkähän tuo menisi läpi... Tavan kansalaistenkin pitäisi alkaa miettimään, että onko parempi pitää nykyinen palkka kuin vaatia nostoja ja saada irtisanominen vastapalloon. Näiden järjestelyjen vastapainona pitäisi tietenkin olla selkeä näkemys että mihin mennään, omavaraisuuden kasvattaminen jne. - eikä nykyisessä systeemissä epätoivoisesti roikkuminen. Hehe, nämä varmaan kuitataan kuitenkin "hullun" venemiehen puheina :-D

Kaikkeen finanssisoppaan on hyvä huomioida ruokapuolen tapahtumat maailmalla, Kiina, Japani, Korea jne. ovat hamuamassa maata kehitysmaista kasvattaakseen itselleen ruokaa. Mitenkähän paikalliset suhtautuvat? Ääritilanteessa näen piikkilankojen ympäröimien plantaasien ilmestymisen, nääntyvät paikalliset ulkopuolella ja konekiväärien suojelemat kasvattajat sisäpuolella. Melkoisia painajaisia voisi näistä ottaa :-( ...mutta onneksi se kasvu onnistuu näin ja maailma on parempi paikka . Joko olet itse suunnittelemassa kasvipuutarhaa ensi kesälle? Suosittelen harkitsemaan asiaa TODELLA vakavasti.

 


24.11.2008 07:52 |