OSTA AUTO TAI AVOLAVA JNE., TOINEN DOLLARILLA KAUPAN TEKIJÄISINÄ

Jenkkilässä ajan henki on epätoivo - ja varsinkin autoalalla. Eikä ihme, kuluttajat ovat epäisänmaallisia eli vähentävät kulutustaan. Tämä näkyy mm. uusien asunto-ostajien haihtumisena markkinoilta. Pitäisiköhän noita alkaa siirtämään Guantamoon esimerkkinä muille kuluttajille? ...ja ongelmat eivät ole vain "alempien" yhteiskuntaluokkien kohdalla, porhojen lomakohteitakin ollaan laittamassa jäihin. Jotenkin puheet kasvusta kuulostavat yhä epätoivoisemmilta.

 

Minusta on mielenkiintoista miten US$ heikkenee vain hiukan, kun se on ilmoittanut enemmän tai vähemmän epävirallisesti kohta 8 bilj. US$'n talouden tukemisesta. Mitenkähän euron käy kun täälläkin aletaan puhumaan samankaltaisista luvuista? Eilinen 200 Mrd €uron paketti oli alkua luulen minä. Tuo Barroson julkituoma paketti ja sen jakaaminen eri valtioiden sisällä tulee olemaan myös tulevien kiistelyiden siemen. Mitä sitten kun Etelä-Euroopan valtiot ovat tukensa antaneet ja pohjoisessa on vielä samat rahat jakamatta? Vinkuminen lisäpaketeista tulee olemaan uskomatonta. Sekä USAssa että EUssa hienot puheet talouden auttamisesta on pitkälti finanssialan auttamista, noissa on pieni ihminen siirretty taustalle - paitsi tietenkin maksajana ollaan eturintamassa.

Kalifornia on jo todennäköisempi vararikkoon kuin Slovenia. Los Angeles'issa tuhansia hakemassa ruoka-apua. Huh? Eikä UKkaan ole ihan noita turvallisimpia sijoituskohteita - nyt UKn lainojen defaultin (maksamattomuuden) puolesta lyödään vetoa ihan yleisestikin. Entäs tämä, (ainakin nimellisesti) joku pankkien sisäpiiristä toteaa, että pahin on vielä edessä, kun luottokorttiongelmat purskahtavat päivänvaloon. Toyotankin luottokelpoisuutta alennettiin 1. kerran 10 vuoteen. Jossain jutussa oli maininta että jos USAssa autoja myydään alle 10 milj. vuodessa, niin mikään autofirma ei pysty tuottamaan voittoa. Mitenkähän tulevina vuosina?

Eläkerahastot ovat ottamassa kiihtyvään tahtiin töksyä, Kanadassa (menossa syvään lamaan) tästä sentään uutisoidaan (tässä ja tässä). Tuolla teksteissä mainitaan miten eri sijoituspankeilla on maksettavia jos eläkerahastot haukkaavat... kuinkahan mahtaa käydä? Mitä enemmän nykysysteemiä katsoo, niin sitä enemmän KAIKKI tuntuu perustuvan Ponzi-systeemiin, jälkeen tulleet maksavat ensimmäisten sijoitukset - näin myös eläkerahastoissa. Tulevaisuutta rakennetaan vain ja ainoastaan kasvun ajatukselle... ja edellisten ikäpolvien eläkkeet maksetaan seuraavien panoksilla - ei ihme, että Suomeenkin pitäisi saada lisää asukkaita (=työntekijöitä, jotka sitten lisäävät pesämunaan) kaikissa virallisissa esityksissä. Australiassa monet sosiaalipuolen instanssit ovat kovaan ääneen vaatimassa lisärahoitusta, ikäihmisten asuminen monessa paikassa on väistämättä yksi leikkausten kohteista.

Joulun ostosriehan lähestyessä monet äidit jättävät omat halunsa huomiotta, niin - miten kertoa TV-mainosten hehkutuksen sokaisemalle lapselle, että ei voida ostaa sitä, tätä ja tuota? Sanoisin, että parempi opetella puhumaan asioista oikeilla nimillä, vaikka se onkin tuskallista. Samaan hengenvetoon suosittelisin tutustumaan naapureihin - kuinka monta sinä tunnet nimeltä? Ja kenellä on tarvetta järjestää laina-asioitaan, niin nyt olisi paras olla omatoiminen ja käydä pankissa sopimassa asioista, kohta voi näillä tiskeillä olla ruuhkaa Suomessakin.

Saksassa on palkkaerot kasvavat toiseksi nopeimmin Euroopassa. Israel'issa odotetaan 150ooo uutta "köyhää" lähitulevaisuudessa, luvattu maa taitaa ollakin vain myyntipuhe. GE, USAn vanhin elektroniikka-alan jätti - osake romahtanut 2/3-osaa vuodessa, matkalla hautuumaalle? Tässä on selitetty maailman kuljetus alan ongelmia enemmänkin, merikuljetusten hinnat ovat alhaisimmillaan kautta historian. Nyt kun lama laskee kuljetuksia, niin moni kuljettajakin saa siirtyä autuaammille laivurireiteille. Kiina leikkasi korkojaan ja varsinkin kasvuennusteita rajusti (11%'sta 5%'en). Telegraph'illa vähän eri luvut, mutta sanoma on selvä - samoin etulehden kuva - Kiina on räjähtämässä sisäänpäin. Deflaatio?

Tässä on myös monitahoinen uutinen - Intiassa hyvin koordinoituja pommi-iskuja. Onko syyllisinä islamiseparisteja? Vai muutoin vain vinksahtaneita? Vai olisiko itse asiassa USAn järjestämiä, että voivat aloittaa Pakistaninkin miehityksen? Siellä kun on noita ydinaseita jotenkin vapailla markkinoilla - ja Talibankin tuntuu hyppivän USAn silmille koko ajan. Lisäksi Pakistanin hallituksesta voip kohta löytyä kavereita, jotka kertovat kaikenlaisia ei-mieluisia asioita Pakistanin ja CIAn yhteistyöstä. Sellainen on estettävä, sanoisi Kissinger ja kumppanit. Jostain kumman syystä olen alkanut katsomaan uutisia kovin, kovin kummallisesti viime aikoina...

Missä välissä "suuri yleisö" herää siihen tosiasiaan, että kulutusyhteiskunta on tulossa tiensä päähän? Tämä on äärimmäisen vaikea hyväksyä, kun ei ole käsitystä mistään muusta vaihtoehdosta. Seuraavien vuosien turbulenssit tulevat olemaan melkoisia, sano. Ja mallin katsominen NLn romahduksesta on vähintäänkin kyseenalaista - siellä valtio omisti asunnot, joten ihmisille oli sama mennä töihin vaikka ei ollut tuloista takuita. Täällä kapitalismin kehdossa (vaikka muuta väitetäänkin) taas - jos tuloista ei ole takuuta, niin kuinka pian ihmiset joutuvat jättämään asuntolainat maksamatta ja siirtymään vuokralle, kun pankki ottaa asunnon. Pankit tuskin pitävät tilanteesta, koska eivät ne halua asuntoja - vain tuloja. Taitaakin olla niin, että kohta moni on vuokralla pankille...

Ismien kehuminen ja puolustelu ovat odotettavissa monelta suunnalta, kapitalismi sitä kommunismi tätä sosialismi jotain muuta. Valmistautukaa popcornin kanssa tv-tiedottamiseen seuraavan vuoden aikana. Tosin tuo viihde kannattaa jättää sille luppoajalle, joka jää työstä, puutarhuroinnista, omatoimisesta opiskelusta ja raitis-ilma liikunnasta. Itse toivon, että puuppituubin katsominen jää vähemmälle ja alamme siirtymään sinne tuotantopuolelle kuluttajien loputtomista riveistä. ISO HOMMA, mutta jostakin on lähdettävä. ...ja jälleen toivon/odotan kommentteja puolesta ja/tai vastaan tuonne keskustelupalstalle. Tuokaa kaveritkin sinne.

 

LISÄYS 27.11.

OPEC NATISEE LIITOKSISTAAN

Tässä - ja sehän nostaa öljyn hintaa? Öljy on tosiaan paholaisen verta, kuten "A crude awakening"-dokumentissa todettiin. Muistan kun tuo näytettiin viime vuodenvaihteessa YLE1'llä, lukijoiden kommenteissa joku sanoi että ei haittaa vaikka öljy loppuu, vaihdamme vain muuhun. Vähän luulen, että kaveri oli tietonsa lukenut jostain tiedelehdestä. Niitä itsekin kovasti lukeneena voin todeta, että tulevaisuuden mahdollisuuksia pitää pääsääntöisesti aina kehua, muutoin on omalle työlle vaikea saada lisää rahoitusta.

Öljyn tuotantokulut ovat monin paikoin marssineet hintojen mukana ylös - ja nyt kun budjetit ovat pettämässä öljyn hinnanlaskun mukana, ainoa tapa yrittää maksaa projekteja pois on lisätä tuotantoa (nykyiset tulothan on "sijoitettu" loistoelämään ja laskettelukeskuksiin autiomaassa yms.). Yksi esimerkki on Dubai, viime vuosien rakennushuuma on haihtumassa. Nyt tietenkin tuolla Lähi-Idän alueella olisi paljon potentiaalia isoihin aurinkovoimaplantaaseihin - kysymys on, että lähtevätkö siihen. Aurinkovoimalla voisivat puhdistaa suolan vedestä ja sähköllä kattaa paljon maanviljelyn tarpeita. Käsityöläisiä viljelijöiksi taitaa alueella myös riittää - ainakin nykyisellä sikiämistahdilla.

Kapitalismin paratiisissa taisi joulun myyntisesonki mennä jo. Myymälät tulevat tekemään ennätyksiä - myös alennushinnoissa yrittäessään saada varastoissa seisovat tuotteet pois edes johonkin hintaan. Tämä toiminta ei varmaan vielä Suomessa ole samaan jamaan mennyt, mutta luulen että kevät ja ensi vuosi tulevat olemaan vähintäänkin mielenkiintoisia.

USAssa on moni asia muuttumassa nopeasti. Joululeluista ollaan karsimassa rajusti, opettajien palkkoja leikataan monin paikoin, maan köyhät ovat jäämässä tuuliajoille (kohta "köyhiä" on paljon enemmän, joten ei heille kyllä sitä rahaa voi riittää") ja GMn johto haluaa, ettei heidän lentokoneen lentotietoja päästetä enää yleisölle. Mielenkiintoinen kehitys maassa, jossa luokkajako on lähestulkoon "kielletty" sana. Tätä kehitystä kannattaa muuten suomalaistenkin osakesijoittajien huomioida, nyt jo monet jenkki-firmat jättävät osingot maksamatta. Samoin valtion obligaatioiden korot ovat menossa alas ja lujaa (nyt alimmillaan 50 vuoteen). Deflaatio? Noiden valtion obligaatioiden kysyntä kasvaa nopeasti ja yksi syy on mitä ilmeisin, moni on selvästi huolissaan oikeasta asiasta - sijoituksen paluusta sen sijaan että haaveilee tuotosta.

Kullasta ja muista arvometalleista on USAssa tulossa seuraava kupla - tai näin ainakin voisi kuvitella tämän artikkelin perusteella. Nyt sitten kun huomaa, että tarinan taustalla on Citigroup, niin luulen että on toinenkin selitys - yritetään saada ihmiset sijoittamaan paperikultaan (esim. IAU) ja paperihopeaan (esim. SLV). Sitten Citigroup ja muut pankkilaitokset myyvät paperinsa hyvällä tuotolla. Lopuksi annetaan em. paperimetalleja takaavien instanssien laskea reisille ja voila, taas on kupattu kadun ihmistä. Vaan kohta kai nuo sijoituskohteet loppuvat, rahastoja tipahtelee tasaiseen tahtiin - ja lisää tulossa. Mihin siis laittaa fiat-valuutat, kun printattua paperia ei riitä loppupeleissä läheskään kaikille? Muutetaanko kaikki setelit vain yhtä kokoluokkaa isommaksi eli tussilla nolla perään? Elämme suorastaan kummallisia aikoja, kun tällaisiakin joutuu arvuuttelemaan.

Ruoka-asioista pitäisi pikkuhiljaa saada tehtyä se isompi juttu, jota olen suunnitellut jo jonkun aikaa. Tämä on erittäin akuutti asia kaikkialla maailmassa - ja Suomen mediassa siitä ei puhuta. Miksiköhän ei? Tulevaisuuden menosta kertoo esim. tämä, Etelä-Korea leasaa Madagaskar'ilta viljelymaata. Ongelma tietysti on, että alkuperäinen kasvisto saa kenkää ja käyttöön tulevat teolliset menetelmät. Se puolestaan huolehtii maaperän köyhtymisestä. Vaikka tiettyyn pisteeseen asti lannotteilla pärjätään, niin mitä sitten kun lannoitteet ovat tulossa vaikeammiksi saada, kalliimmaksi tuottaa jne. muusta oleellisesta puhumattakaan. Tässä myllerryksessä meren elämän kuihtuminen tuntuu pieneltä - mutta entäs kun alkaa kalasaaliit laskea? Sanoisin, että neulansilmä on käymässä kovin, kovin pieneksi - ei sillä että se koskaan olisi kovin iso ollutkaan.

Jenkkiläkään ei ole turvassa ruokaongelmilta, ruoka-apua tarvitsevien määrä ennätyskorkealla ja ruokapankit ovat kohta tyhjänä. Eikä ihme, ruoan hinnan odotetaan nousevan lamasta huolimatta, yksi syy on että viljelijät eivät saa lainaa ostaakseen siemeniä jne. tuotantopuolikin siis menossa alas. Vaikeita asioita - kuka Suomessa on valmis katsomaan tätä asiaa silmästä silmään? Siis muutenkin kuin laskemalla euroissa - veikkaan, että se piste ei ole kovin monen vuoden päässä meilläkään kun rahassa laskeminen ruoan tuotannossa ei enää toimi.

Der Spiegel'illä on yleensä hyviä artikkeleita, tässä dollarin noususta. Tässä taas minun mielestäni lyövät kirveen kiveen, EUsta tulossa entistä vahvempi. Luulen, että jälkimmäinen artikkeli on psyykkausta - toivottavasti se toimii, mutta pahaa pelkään. Merkel'iä vaaditaan panostamaan enemmän talouden elvyttämiseen (hieno sana tuo, mutta se on kovin pankkeja koskeva termi). Irlannissa pankkifuusioita tulossa. Kokonaisuudessa Euroopan talouden tulevaisuuden luottamus on alhaisimmillaan aikoihin.

Kiinan tavoin Intian kasvu on hyytymässä, vieläköhän Suomessa pitkäänkin väitetään Aasian markkinoiden pelastavan? Thaimaa on ottamassa taloudellisesti kuonoonsa, turismin tulot ovat romahtamassa lentokenttäpiiritysten myötä. Thaimaan tilanne on varsinmielenkiintoinen, maassa suurin osa ihmisistä on buddhelaisia, jotka perinteisesti ovat erittäin rauhallisia ihmisiä. Mitä ilmeisimmin tilanne valtion korruption suhteen on erittäin paha, koska ihmiset alkavat todellakin riehaantumaan nykymenosta. Mikähän ajaisi suomalaiset barrikaadeille, ainakin NovaGroup'in tempauksille näytettäisiin korkeintaan hymähdeltävän.

Tämä on "hauska" uutinen, Toyota aikoo pistää tehtaan kiinni helmi-maaliskuuksi UKssa, veikkauksi avaamisesta? Samalla kun UKssa elintason ylläpitämiseksi vuoden takaisesta miljoona perhettä lisää tarvitsee kaksi tulojen hankkijaa, mielenkiintoinen yhtälö tulossa sielläkin. Kanadassa yritetään keksiä keinoja talouden elvyttämiseksi, vaan kuinkahan onnaa? Australiassa ANZ pankkiryhmä on paljastumassa zombie'ksi, mitenkähän sen kaatuminen selitetään - ja varsinkin sen jälkeen julkistettava verovaroin tapahtuva pelastaminen? Tämä on selvä kertomus miten tilanne ainakin UKssa hoituu, johtoporsaille bonukset lähes entiseen malliin ja aina ruokaketjua alas tultaessa vähemmän ja vähemmän. Joskus sanoin, että kakka kelluu - ja siltä tämäkin näyttäisi.

 


27.11.2008 10:21 |