KIITOSPÄIVÄN JÄLKEINEN "MUSTA PERJANTAI" ON NIMENSÄ MUKAINEN

Wal-Mart'in avattua ovet 05 aamulla, sisään ryntäävät shoppailijat tallovat oven aukaisijan kuoliaaksi ja toinen nainen saa keskenmenon. Kyllä kannattaa se halpis-DVD'n osto, mitä tästä voi vähän rauhallisempi sivustakatsoja miettiä. Ja samaan aikaan tulee juttuja miten kulutukseen ei ole varaa - mutta minusta tuntuu, että hyvin ohjelmoituja shoppailijoita tällä pallukalla (ja varsinkin länsimaisen kulttuurin mallimaissa) riittää. Taitaa olla niin että muinainen laulu "Give me hope, Joanna" on muuttumassa "Give me rope, Polyanna"ksi. Ei voi muuta kai todeta, kuin että ihmisellä olisi potentiaali varmasti jopa aurinkojen väliseen matkailuun - mutta taidamme tyytyä pyöriskelemään pikku oravanpyörässä pähkinöiden perässä juosten.

 

Kiina on selvästi kallistumassa sisäiseen romahdukseen ja yksi esimerkki on työttömyyden "lieveilmiöt". Eri yhteyksissä on tullut esiin että maan BKTn pitäisi kasvaa 7,5-8% vuodessa, että työllisyys taattaisiin. Tähän asti tuo tavoite on onnistunut mm. keräämällä kaikki mahdollinen tuotanto maahan tallomalla palkkoja ja vähät välittämättä ympäristöstä. Vaan nyt taitaa hyrrä kääntyä pyörimään toiseen suuntaan. Kun muu maailma menee lamaan, niin varsinkin kaikenlaisen pilipali-tavaran kysyntä laskee ennätysnopeasti ja Kiinan työttömyyden voi odottaa räjähtävän silmille hallituksen epätoivoisista apupaketti-ideoista huolimatta. Oikeastaan maa on malliesimerkki ulkomaankaupan rakentavan valtion kohtalosta tulevassa myllerryksessä (mehän emme tiedä mitään muuta vastaavaan ulkomaankauppaan pohjaavaa valtiota...). Tuotannon tehostaminen, halventaminen jne. ei auta, JOS EI OLE OSTAJIA. Milloinkahan tuo menee nykyajatteluun jumittuneille talousneroille ja johtoporsaille jakeluun?

Kanadassakin valtio alkaa shoppailemaan pankkeja - jaa, taitaa olla myös UKssa. Japanin teollisuus on tipahtamassa todella epätoivoiseen kuoppaan, kun vienti ei vedä, niin minkäs teet? Onneksi heillä on vielä valuutta jolla ostaa ruokaa, mutta kuinka sitten kun se loppuu tai se menettää uskottavuuden - ja maa on vain riisin suhteen omavarainen. Venäjän ruplasta alkaa laastarin paikat loppua, korkoa nostetaan taas - kuulostaa ihan kuin jossain muuallakin joskus muinoin - ennen romahdusta. Tässä esimakua tulevasta, EUn viralliset työttömyysluvut kovassa nousussa ja inflaatio (se hassu sana, joka ei ole ihan selvä medialle luulen) laskee alhaisimmilleen 20 vuoteen. Ja mitähän ekonomit ehdottavat? olisiko korkojen alennusta ja apupaketteja?

Eilisen energiasektorin vuodatus saa jatkoa - kaasun tuottaja yrittää kerätä rahaa (toimintansa jatkamiseksi?), kun kaasun hinta on romahtanut. Albertan öljyhiekat jäävät hiekaksi pitkäksi aikaa, saa nähdä onko niistä joskus apuja energiapulaan. Eikä energia-ala ole ainoa, myös eri raaka-ainetuottajat ovat vaarassa laittaa lapun luukulle. Satamat hiljenevät USAn länsirannalla - siellä minne Kiinan tuotteiden pitäisi tulla. Romania on samoin hiljenemässä, mahtaa Itävallan sijoittajilla olla hauskaa - juuri Suomessakin uutisoitiin miten Itävallalla on yli 230 Mrd €uron saatavat entisen itäblokin alueella. Paljonkohan saavat takaisin? Olisiko 30 Mrd?

UKsta kuuluu kummia, siellä myönnetään Northern Rock'in toimineen "vähän arveluttavasti". Kunhan ei tuon kertonutta kaveri kohta vietäisi uudelleen koulutukseen, sillä Isoveliyhteiskunta on kovassa nousussa UKssa. Siellä juuri eräs parlamentin jäsen otettiin talteen "vahingollisten tietojen vuotamisesta" julkisuuteen. Pistää miettimään, että kukahan tässä tätä showta johtaa? Niin, ja Italiassa oikeus on juuri päättänyt, että blogit ovat pääsääntöisesti laittomia. Hmm, kohta kai sitten tämäkin palstani voi haihtua ja mies siirtyy uudelleen koulutukseen.

 


28.11.2008 22:10 |