BRITANNIASTA SEURAAVA ISLANTI?

Tämä artikkeli on jo wanha (viikon) tämän päivän standardeilla, mutta aihe on erittäin akuutti. Englanti seuraava romahtava Euroopan valtio? Valtion velka kasvaa mieletöntä vauhtia, työttömyys nousussa, punta laskussa, finanssiala haihtumassa olemattomiin ja kuluttajat kuivumassa kokoon. Kyllä, kaikki em. asiat tapahtuvat tiiviimmällä tempolla - mutta luulen, että sitä ennen Itä- ja Etelä-Euroopasta kupataan kaikki ulos. Uk ehkä yrittää hypätä €uron kelkkaan, kun £ laskee samalle tasalle, mutta kuinkahan tuo menisi läpi. Joka tapauksessa UK voi sanoa olympialaisille 2012 hyvästit - ainakin siinä mittakaavassa kuin niitä joku jossain vielä ehkä suunnittelee. Luulen, että Kanadan talviolympialaisiin vielä Euro- ja Pohjois-Amerikan valtiot jotain panostavat, kun yritetään pitää illuusiota länsimaisuudesta kiinni. Sitä vastoin 2012 on liian kaukana, että UKsta olisi mitään nykypäivää muistuttavaa jäljellä. Ja sama pätee lukemattomiin muihin valtioihin.

 

Tässä on lajiteltu USAn apupakettien yms. 8,5 bilj. US$ kohteita. Ei hyvältä näytä, eh? Kun lukee, että perjantain alemyynneissä jenkkilässä 2 kuoli leluosastolla ampumakohtauksessa, niin alkaa netissä pyörivä Citibank'in "salainen memo" USAn romahtamisesta 2009-10 välillä kuulostamaan aika uskottavalta. Jotenkin kyllä tuntuu, että elämme melkoisessa rinnakkaisulottuvuudessa täällä Suomessa - ei mitään mielikuvaa menosta valtamedian suulla kuultuna. Tai no, ehkä tällaiset julkaistaan - alennusshoppailu ennätysheikkoa...

USAn asuntolainojen domino-ominaisuus alkaa käymään harvinaisen selväksi, kun köyhyys laajenee suburbiaan. Samalla siis yhä useampi yksityinen asuntovelallinen joutuu operaatiopöydälle. Niin, siellä taitaa alkaa olla ruuhkaa sillä yhä useampi kauppakeskus ja muukin on valmiina likvidointiin. Tämä on sitä mistä oli joku aika sitten puhetta, meidänkin eläkerahastojen pohja putoaa tuon liikekiinteistöjen hinnanromahduksen myötä - tohtiiko edes ajatella miten paljon jenkkilän kiinteistöala on imenyt eläkkeitä pitkin poikin palloa sisäänsä? Sinänsä tietenkin me olemme tavan US-kansalaisia karvan verran paremmassa asemassa, sikäli että liittovaltio yrittää kaikkensa maksaakseen sijoituksia takaisin jottei valtion lainaus lakkaisi. Vaan tämä on vain viivytystaistelua, tuomiopäivää voi vain lykätä. Dollari tipahtaa parin vuoden sisällä ehkä 80% varmuudella ja tuo 2012 varmaan alkaa olla jo sitten 99% varmasti (vähän pitää jättää pelivaraa arvioihin).

Sitä odotellessa on "hauska" seurata Wallstreetin kikkailua, joku aika sitten kehuttiin että bonuksista luovuttiin. Nyt kuitenkin jaetaan "töissä pitämis"-korvausta (ainakin) AIG'n johtoporsaille. Voimme myös seurata entisten johtavien maiden "reiluutta" muiden valtioiden suhteen - Sarcozy toteaa G8'n olevan ajastaan jälkeenjäänyt. Minun suomennos "nyt pitää Kiinan ja muiden nousevien maiden tulla mukaan "päättämään" asioista - ja varsinkin maksamaan meidän toilailujen viuluja!" Eikä ihme, EUn finanssialan syöksy on alkamassa toden teolla - BayernLB Bank 30 Mrd €, Commerzbank'in osake -61% syyskuusta, Ranskan omien pankkiensa pelastusyritys on hyytymässä Euroopan komissioon, Italian ja Espanjan talouspaketit ovat 80 Mrd ja 11 Mrd €, Australian 10 Mrd US$, ja lisää voimme kohta lukea.

Yenin voittokulku euroa vastaan jo 4 kuukautta. Bloomberg'in artikkelissa joku herra Isoherra toteaa, että hyvä kun markkinoille on palannut järki (viikon pörssinousun jälkeen). Seuraavaksi alkaneekin se "nyt on pahin ohi" jne. jne. Mutta fyysinen maailma taitaa luisua samaan aikaan yhä nopeammin - Lontoon luksus-asuntojen hinnat alas kahdeksatta kuukautta putkeen. Saudi-Arabia haluaisi öljyn 75 US$n tuntumaan. Hmm, olisiko noin että alkaa valtaistuimen natisemaan kun kansa alkaa riehumaan?

Hehe, "hulluuden määritelmä: yritetään samaa loputtomiin ja toivotaan eri tulosta". FED'n lainaustoiminta rikkoo ennätyksiä joka viikko. Suomalaisia autotehtaan työläisiä pitäisi huolettaa GMn suunnitelmat leikata eri merkkejä valikoimastaan - yksi näistä olisi Saab. USAssa yhä useampi osavaltio joutuu toteamaan väistämättömän - budjetit ovat menossa niin metsään kuin vain mahdollista. Milloin Suomessa kaupungit ovat valmiita myöntämään tämän tosiasian? Ehkä ensi vuonna sitten - aina helpompi siirtää huonon ajattelua tulevaisuuteen. Eipä silti, sama pätee myös yksilöihin...

Illan helmi - voiko USA tehdä IMF't itselleen?

 


29.11.2008 21:30 |