SV_rss1
SV_rss2
Muutos2011

VALTAMEDIASSA

Oheista tekstiä olen tarjonnut näin vaalien yhteydessä itse ja Muutos 2011 -puolueen kautta mediaan aivopähkinäksi lukijoille, mutta ei vain tarina kelpaa. Laittakaa siis linkkinä eteenpäin, kiitos.

 


 

JULKISET KUNTA/VALTIOPANKIT PELASTAMAAN JULKINEN RAHOITUS

Nykyisessä rahajärjestelmässä raha syntyy tyhjästä pankkihenkilön näppäillessä lainan tietokoneella lainanottajan tilille. Laina maksetaan takaisin vuosien saatossa työllä – tai valtioiden ja kuntien tapauksessa verottamalla kansalaisia. Vuonna 2011 Suomen valtio maksaa “tietokonenäppäilystä” kansainvälisille pankeille pelkkinä korkomenoina 2 Mrd €:a.

Miksi valtio tai kunnat eivät ota itselleen rahan liikkeellelaskuoikeutta? Lait jo nykyisellään sallisivat julkiset pankit. Nykyisessä järjestelmässähän valtio, kunnat ja veronmaksajat ovat pelkkiä lypsylehmiä liikepankeille. Tilanne kaipaa muutosta!

Julkisten pankkien tarkoitus ei ole poistaa liikepankkeja – itse asiassa julkisen rahoituksen ulkopuolelle jää paljon sellaista, joiden rahoitus pitääkin hoitaa liikepankkien kautta. Julkiset pankit tarkoittavat kuitenkin sitä, että jatkossa liikepankkeja ei pelastettaisi missään tilanteessa.

 

Julkisesti liikkeelle laskettua rahaa vastustetaan aina pelottelemalla hyperinflaatiolla viitaten Zimbabween sekä 1920–luvun Saksaan. Tosiasiassa Zimbabwessa maareformin yhteydessä maatalous- ja teollisuustuotanto romahtivat ennen hyperinflaatiota. Hävittyään Ensimmäisen Maailmansodan Saksa oli äärimmäisen velkainen. Tilanne yhdistettynä Ruhrin teollisuusalueen miehitykseen romahdutti Saksan teollisuustuotannon samoin ennen hyperinflaatiota. Tänä päivänä maailmassa on ylituotantoa käytännössä kaikilla sektoreilla – hyperinflaatiosta ei ole mitään pelkoa vuosikausiin.

Yleinen hintojen nousu sitä vastoin johtuu pitkälti finanssisektorin spekuloinnista – joka on rahoitettu pankkien pelastuspaketeilla. Kreikan, Irlannin ja Portugalin (aikaisemmin Itä–Euroopan valtioiden – ja pian Espanjan, Italian, Belgian jne.) pelastamisessa on kyse nimenomaan pankkien sijoitusten – ei kohdemaiden – pelastamisesta.

 

“Ei julkinen pankki voi toimia” –vastaväitteille tiedoksi: USAssa Pohjois–Dakotan osavaltiolla on julkinen pankki – ollut jo vuodesta 1919 asti. Kyseinen osavaltio onkin taloudellisesti selvästi parhaassa kunnossa verrattuna liittovaltion muihin osavaltioihin. Historiasta löytyy muitakin esimerkkejä julkisista pankeista, mutta ne on “tapettu” nopeasti liikepankkien painostuksesta.

Töitä riittää aina – mutta jos rahaa ei ole, niin palkkaa on vaikea maksaa. Jokaisen pitäisikin ymmärtää, että ensin tulee raha ja vasta sitten työ. Jos palkanmaksajalla ei ole rahaa, niin mistä rahaa saa? Lainaamalla pankista. Näin ollen “työllä taloudelliseen nousuun” –vaalilause on jo lähtökohdiltaan toimimaton ja väärä. Rahan syntymekanismiin on puututtava!

Tietenkään julkiset pankit eivät ole kaiken pelastajia – mutta ne varmistaisivat yhteiskunnan perusrakenteiden toiminnan aina. Terveyden- ja vanhusten huolto, koulutus, poliisi, palokunnat, armeija, julkiset rakennusprojektit, taloudellisen tilanteen niin vaatiessa työllistäminen ja peruspalkka – ovat kaikki mahdollisia ilman julkista velkaantumista ja “säästöjä” tai leikkauksia. Julkisten pankkien valvonta on tietenkin oltava aukotonta – ja Muutos 2011 –puolueen ajama suora demokratia sopii siihen kuin nenä päähän.

 

 

Onko SINUN eduskuntaehdokkaallasi uskallusta haastaa ja muuttaa systeemiä?

 

Aki Järvinen (FT, biotekn.)

www.samassaveneessa.info

www.youtube.com/user/SamaVene

Muutos 2011 r.p.

Pohjois–Savon vaalipiiri, ehdokas 48

 


 

Teksti on julkaistu Niin & näin -lehdessä 2/09.

 

SUPERLAMAN TAUSTATEKIJÄ n:o 1 - TALOUSAJATTELU

KASVUN USKONTO

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90% ulos (jos reservivaatimus on 10%). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen.

Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat. Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan.

 

Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus. 

 

Pankeilla on varallisuutta keskimäärin 10%.” Erkki Liikanen, Suomen pankin johtaja, aamu-TVn haastattelu 9.10.2008

 

Lue lisää...

 

Teksti on julkaistu Talouselämän Puheenvuorot-osastolla 30.1.2009.

 

TALOUDEN ALAMÄKI ON VASTA ALUSSA

Viime vuonna haihtui maailman pörsseistä 7ooo Mrd, kiinteistöistä 10ooo Mrd ja johdannaisista 30ooo Mrd US$a. Arviolta 500ooo Mrd US$n johdannaismarkkinoiden alaskirjaukset ovat vasta alkaneet. Samaan aikaan valtiot maailmanlaajuisesti ovat panneet kiertoon ehkä 10ooo Mrd US$a. Minun laskutaidolla noista ei saa inflaatiota, kierrossa olevan rahamäärän kasvua, millään.

 

Lue lisää...

 

Teksti on julkaistu lyhenneltynä Kalevan yleisöosastolla 13.1.2009 ja sellaisenaan Karjalaisessa 13.1.2009.

 

MIHIN MENEVÄT TALOUS JA ENERGIA 2009?

Talousvuosi 2008 oli järkyttävä ja pörssit tulivat maailmalla alas 35-75%. 

Pörsseistä, eläkerahastoista, kiinteistöistä ja hyödykkeistä (öljy yms.) on haihtunut eri arvioiden mukaan 60 bilj. (1012) US$ kuluneena vuonna. Maailman valtioiden ja keskuspankkien talouspönkitykset yläkanttiin laskien ovat ehkä 10 bilj. US$.

 

Valitettavasti pörssimaailman ulkopuolella pyörivät myös (varovasti arvioiden 500 bilj. US$n) aakkosderivatiivit, jotka ovat tuomittuja haihtumaan taivaan tuuliin.

Yhteenlaskettuna noista ei ainakaan minun laskutaidolla saada inflaatiota (kierrossa olevan rahan määrän kasvua) aikaiseksi. Suurempi LamaTM onkin julkistamista vailla oleva tosiasia.

 

Lue lisää...

 

Savon Sanomissa hieman mukailtuna julkaistu juttu. Valitettava kirjoitusvirhe tuossa julkaistussa versiossa, tekstin lopussa minä ennakoin USAn TULEVAA talvea ja painovirhepaholainen puhuu VIIME talvesta.

 

ENERGIA JA TALOUS, SIAMILAISET KAKSOSET

Ekonomien ja poliitikkojen suusta kuulemme koko ajan - kasvu, Kasvu, KASVU! Se ei vain onnistu loputtomiin, esim. nykyisellä väestönkasvulla 750 vuoden päästä ihmisiä on 1/m2 (toisaalta sehän ei ole MEIDÄN ongelma).

Raaka-ainevarannot ilmoitetaan "riittävät X vuodeksi nykyisellä kulutuksella". Mutta, mutta - talouden kasvu = kulutuksen kasvu. Yhtälöissä taitaa olla vikaa. Ihmisen peruslaiskuus on myös iso ongelma - isot, helpot ja poliittisesti turvalliset esiintymät käytetään aina ensin.

Mitä sitten kun ne loppuvat?

 

Lue lisää...

 
Lisää artikkeleita...

*

SamassaVeneessä.info Naamakirjassa
SamassaVeneessä.info YouTubessa
SamassaVeneessä.info Twitterissä
Anna palautetta sivuista
Kerro ystäville sivuista