Viikolla 40/2008 Savon Sanomiin tarjottu juttu energiasta ja taloudesta. Tekstin piti tulla ulos maanantaina (6.10.2008), mutta katsotaan kuinka vanhentunutta tietoa tämä on sitten mahdollisen julkaisun yhteydessä.

 

ENERGIA JA TALOUS, SIAMILAISET KAKSOSET

Ekonomien ja poliitikkojen suusta kuulemme koko ajan - kasvu, Kasvu, KASVU! Valitettavasti se ei onnistu loputtomiin. Nykyisellä väestönkasvulla 750 vuoden päästä ihmisiä on 1/m2 (toisaalta sehän ei ole MEIDÄN ongelma).

Raaka-ainevarannot ilmoitetaan "riittävät X vuodeksi nykyisellä kulutuksella". Mutta, mutta - talouden kasvu = kulutuksen kasvu. Yhtälöissä taitaa olla vikaa. Ihmisen peruslaiskuus on myös iso ongelma - isommat, helpommat ja poliittisesti turvalliset esiintymät käytetään aina ensin. Mitä sitten kun ne loppuvat?

 

Vallitsevaa talousmyllerrystä voi pitää myös energian kallistumisen seurauksena.

Miksi siis OPEC ilmoitti tuotannon leikkauksista? A) laman takia kysyntä laskee, joten yritetäänkö hinnat pitää ylhäällä? Vai B) OPEC'n jäsenistä monella tuotanto on laskussa ja leikkaukset ovat "verhona" kutistuvalle tuotannolle.

Mitä ilmeisimmin öljyntuotanto onkin saavuttamassa maksimaalisen kapasiteetin (Jorma Ollilakin myönsi saman YLEn TV-lähetyksessä 24.9.). Öljy ei lopu, mutta tuotanto laskee pikkuhiljaa (peak oil).

 

Valitettavasti öljy ei ole ainoa, jonka hinta, kulutus ja tuotanto ovat murroksessa.

Kiinasta (yksi suurimpia hiilen tuottajia) tuli viime vuonna hiilen netto-ostaja. Etelä-Afrikassa (merkittävä hiilen tuottaja) raaka-ainetuotanto kompastelee jne. jne. Ainoastaan USA ja Australia ovat kyenneet kasvattamaan hiilen tuotantoaan viime vuosina, mutta kuinka kauan?

Kaasun ja uraanin tuotannot rimpuilevat nekin kautta maailman. Kun kokonaisenergiasta uusiutuvat ovat prosentin pari, niin niiden osuuden kasvatus vaatii muutakin kuin energiansäästölamppuja.

 

Talousongelmat ja energian tuotanto

Jenkkilän asuntoluottokriisi on ensimmäinen talouskomerosta paljastunut luuranko. Vertailun vuoksi Englannissa asuntojen hinnat kolminkertaistuivat kun ne USAssa "vain" kaksinkertaistuivat. Itä- ja Etelä-Euroopassakin asuntokupla on ollut Englannin tasoa, joten asuntojen hinnoilla on vain yksi suunta.

Tämä on vasta esimakua tulevasta (kuva 1). USAn asuntolainoihin perustuvat subprime-johdannaiset (maalaisjärjellä "vedonlyöntejä") ovat "vain" murto-osa muista derivatiiveista. Juuri kaatunut AIG (maailman suurin vakuutusyhtiö) vakuutti 62 bilj. (1012) US$'n luotto-johdannaiset (CDS, credit default swaps).

 

Kaikkiaan liikkeellä on 500-1000 bilj. US$'n verran aakkos-derivatiiveja, jotka ovat pystyssä enää vaivoin. Viime maanantaina USAn roskapankkilakiehdotuksen kaaduttua pelkästään USAn pörssistä haihtui 1,2 bilj. US$ yhdessä päivässä.

Väittäisinkin, että tänä talvena ei yksi 700 Mrd (109) US$'n apupaketti tunnu missään. Talven pörssiennuste: taivaan täydeltä tippuvia pankkeja (pelkästään USAssa tuhansia), kylmää kyytiä ja epävarmuutta.

 

CDSt

Kuva 1. Subrime- ja luottoderivatiivien sekä maailman BKTn suhde vuonna 2007 Lähde: http://www.financialsense.com

 

Mitä tämä tarkoittaa energian kannalta? Rahahanojen tyrehtyminen viivästyttää uusien energialähteiden käyttöönottoa. Miksi panostaa niihin, kun "fossiiliset ovat halpoja" (laman takia)?

Tosin viisi vuotta sitten moni olisi ollut eri mieltä halvasta. Lyhyesti "pää pensaaseen, tilanne kohta paranee" ajattelu ei nyt toimi.

 

Todellinen energiaongelma tulee nopeasti vastaan JOS lamasta päästään irti (kuva 2). Energian kysyntä (=talous) kasvaa ja saavuttaa fossiilisten maksimaalisen tuotannon nopeasti ja alempana kuin aikaisemmin.

Seurauksena on nopea energian kallistuminen ja lama, joka tiputtaa energian hinnan taas alas. Syklit jatkuvat JOS ei löydetä vaihtoehtoista ja HALPAA energiaa fossiilisten tilalle.

 

EvsH

Kuva 2. Arvio kysynnän vaikutuksesta energian hintaan tulevaisuudessa.

 

Mitä jatkossa?

Kokonaissysteemi on herkkä pienillekin katkoksille (Espanja kesäkuussa ja USA ehkä jo tänä talvena). Energia/talousongelmat vaatisivatkin nyt pitkäjänteisiä ja kipeitäkin ratkaisuja, mutta demokratia suosii "leipää ja sirkushuveja" tarjoavia ehdokkaita.

Odotettavissa onkin lähinnä lyhyen tähtäimen ratkaisuja (polttoaineveron lasku yms.). Jokaisen on siis itse miettittävä halunsa ja tarpeensa uusiksi, sillä kulutusyhteiskunta ei välttämättä annakaan "oikeita". Mistä sinä luopuisit varmistaaksesi tulevaisuudessa pehmeän laskun?

 

Nykyaikainen maatalous käyttää valtavasti öljyperäistä energiaa. Monissa arvioissa 1 J ruokaa sisältää 10 J tuotantopuolella (istutus, kastelu, lannoitus, hyönteistorjunta, keräys, kuljetus, prosessointi, pakkaus ja valmistus). Kasvipuutarha, leipominen ja metsän herkut pitäisikin ottaa pysyväisharrastuksiksi.

Globalisaatio tulee ottamaan armotta kuonoonsa energian kallistuessa ja talousongelmien laajuuden käydessä selviksi. Euron ongelmia lisää myös Euroopan luonnonvarojen kuivuminen.

Lyhyellä tähtäimellä (5v?) finanssiongelmat piilottanevat resurssipulan, mutta se on vähän kuin hai merenpinnan alla. Toivottavasti sinulla ei ole haavaa jalassa, koska meidän on uitava eteenpäin.

 

Kommentoi 03.10.2008 00:00 |