TALOUSDEMOKRATIA SOSIALISMIA?

Olin juuri Petosen Pinarilla Petosen asukasyhdistyksen vaalipaneelissa, kiitos siis järjestäjille kommunikointimahdollisuudesta.

2h keskustelujen jälkimainingeissa Kuopion kaupunginhallituksen pj. Sari Raassina (kok.) oli kovasti epäileväinen. Hän tokaisikin, että "tällainen pankkien sosialisointi yksinkertaisesti ei vain voi toimia" - ja että rivikansalaisista 30-50% (hän etunenässä) lähtisi maasta välittömästi. Aika ylimielistä, eikö?


No, TD'n hahmottelu ilman kaavioitani oli varmastikin vähän heikoa... Toisaalta luulen myös, että häneltä ei kauheasti löytynyt halua/ kiinnostusta ymmärtää - toivottavasti olen väärässä.

Joka tapauksessa hitaana pohdiskelijana jäi hänelle kunnolla vastaamati (onnetonta "öö, jaa" -sanomista lukuunottamatta). Tutkijapuoli minussa kun miettii ensin rauhassa ja sanoo vasta sitten - eikä heitä pikavastauksia. Tuossa 10km kävelymatkalla kotiin oli kuitenkin aikaa pohtia syvällisempää vastausta eli:


Ei, talousdemokratia ei ole liikepankkien sosialisointia.


Helppo sanoa - entä perustelut? Videollakin yritin sanoa, että nykylainsäädännönkin sallimat valtio- ja kuntapankit rahoittaisivat vain isäntiensä toimintaa eli koulut, terveydenhuollon, järjestyksenpidon,  oman henkilökuntansa sekä peruspalkan kaikille.

Aki, haloo!!! Peruspalkka kaikille on sosialismia. Mm - ehkä, mutta lukee hiukan eteenpäin, kiitos.


Talousdemokratia nykysysteemissä tarkoittaa "maksetaan peruspalkka ihmisille, jolloin osa maksaa velkojaan (auttaa pankkeja), osa kuluttaa palveluihin - ja palveluiden tuottajat maksavat velkojaan (auttavat pankkeja) sekä kunnat/valtiot maksavat velkansa pankeille ilman yhteiskunnan alennusmyyntejä".

Äkkiseltään voisi kuvitella, että kaikki hyötyvät. Kummallista.


Pankkien kannalta ongelma on tietenkin, että ihmisten lainaustarve laskee (se peruspalkka) jolloin pankkien ote yhteiskunnan toimintakyvyn sanelijana laskee. Vaikeahan sellaisesta on luopua...

Olen vakuuttunut, että juuri tämä on se oikea "ongelma" miksi TD on niin vastenmielistä eräille tahoille. Onhan se täysin epärealistista että pankit/ suursijoittajat joutuisivat maksamaan metsään menneet pelaamisensa, eikö niin  ...>sarkasmia<...

Mitä nykyiset IMF, Maailmanpankki, EKP, FED, EU (keksi mikä tahansa iso instituutti) ajavat on huomattavasti yksinkertaisempaa - annetaan kaikki pankeille heti. Ja laskutetaan rivikansalaiset samalla läkähdyksiin. Kannattaisi hiukan opetella lukemaan virallisten lausumien rivien välistä...


Mutta takaisin TD'an - valtio/kuntapankeilla mielestäni ei ole mitään asiaa pörsseihin tai yksityisten ihmisten lainoittamiseen. Nuo ovat edelleen liikepankkien hommia ja joutavat ollakin.

Kunta/valtiopankit varmistavat vain, että yhteiskunnan peruspyöritys ei ole koskaan vaarassa. Toisin sanoen kunnat/valtio eivät koskaan mene liikepankeista anelemaan rahoitusta = velkaa.

Toinen johtoajatus tähän liittyen on tietenkin se, että kunnat/valtio eivät koskaan pelasta pankkeja. Lyhyesti: liikepankkien on opeteltava tulemaan toimeen omillaan ja toteutettava sitä kuuluisaa kapitalismia.

Nyt kun pankkien vakavaraisuuden vähimmäisrajoja ollaan nostamassa EKP-johtoisestikin, niin TD pelaisi myös pankkien taseita puhdistaen. Kun ihmiset maksavat tasaisesti lainojaan, niin lainaa takaavan asunnon arvo suhteessa lainaan kasvaa nopeasti. Samoin pankkien taseista poistuisi lainoja tasaiseen tahtiin, jolloin vakavaraisuusasteetkin nousisivat "itsestään".


Sen sijaan jos mennään IMFn ja uusliberalismin ideologialla, niin ihmisten joutuessa työttömäksi lainat laukeavat, asunnot siirtyvät pankeille ja painavat muiden asuntojen arvoja alaspäin.

Rivikansalaisten ongelmat leviäisivät kuin rasvatahra. Tapahtuma pakottaisi lainojen ennenaikaisiin karhuamisiin, työttömyyden kasvuun, firmojen keikauksiin jne. Rajusti yleistäen omaisuudet siirtyisivät entisestäänkin rahan luonnista vastaavien taskuihin.


Toinen seuraus on kuntien/valtioiden verotulojen lasku, jolloin veroja varmaan yritetään nostaa - varsinkin jos lainamarkkinat alkavat kuihtua. Kannattaa kuitenkin huomata ettei jo kertaalleen puristetusta appelsiinista välttämättä kauheasti mehuja enää irtoaisi. Toinen on tietenkin kaikenlainen valtion ja kuntien palveluiden alasajo.

Lopullista laskua voi jokainen kuvitella niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla.


Tässä tietysti olen tarkastellut vain pahjan pohjimmaisten (siellä on pian tällä menolla ruuhkaa) tai hyvin lähellä olevien tilannetta. Entäs ne paremmin toimeentulevat (luulen monella olevan illuusioita omasta koskemattomuudesta)?

Mielestäni erilaisten vartiopalveluiden nousu kertoo tulevasta - kun poliisin katumiehitystä harvennetaan, niin ne joilla on varaa vaativat näitäkin vähiä omaan käyttöönsä koska he sentään maksavat veroja. Sitten on erikseen pyramidin huipun miehittäjät - he tulevat yhä enemmän käyttämään maksullisia turvamiehiä.


Äkkiseltään yhteiskunnan "ylimmällä poppoolla" kaikki on hyvin -kö? Veikkaan kuitenkin, että heillä yleisen talousrytinän kylkiäisenä nousee yhä enemmän pintaan pelko siitä, että joku ottaa heiltä aseman pois (ryöstämällä, keplottelemalla ulos organisaatioista jne.).

Toisin sanoen useimmat joutuvat katsomaan maailman kultaisesta häkistä. Häkki vain pienenee pelon kasvaessa, ulos ei uskalla lähteä ja monet varmaan linnoittautuvat aidattuihin luksusasuntoihinsa. Lopulta pelkona on varmasti myös että turvamiehet voivat kääntyä "isäntää" vastaan.

Ei välttämättä kauhea menestystarina tuollakaan.


Näiden visioiden kylkiäisenä julkisuuteen on tihkunut varsin tylyjä "uutisia" (kiitos jälleen linkkien lähettäjille). Tosin sivuja aiemmin lukeneille alla olevissa ei pitäisi olla yhtikäs mitään uutta:

 • saksalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset pankit ovat rahastaneet nykyisten ongelmamaiden (Kreikka, Irlanti, Portugal - ja pian Espanja, Italia sekä aikaa päälle Belgia, Hollanti, Itävalta ja tietenkin UK) lainoilla viiden viime vuoden aikana ehkä 200 Mrd'a €'a.
 • isot €uropankit tulevat tuota tietenkin jatkamaan, koska niiden ei ole tarvinnut maksaa "virheistään" mitään. Tämä siksi, että EU-johtajat eivät voi menettää kasvojaan eli he takaavat/ lainoittavat ongelmamaita miettimättä yhtään pitemmälle (virheiden myöntäminen varsinkin poliitikoille on harvinaisen vaikeaa). Mieluummin laitetaan kansa maksamaan. Sitä paitsi se kasvu pelastaaTM.
 • €uropankkien PIIGS-maiden riskilainat ovat ehkä kymmenkertaiset viralliseen arvioon verrattuna - duh! Näin ollen pian uusittavat stressitestit (joita löysennettiin etukäteen - taas) ovat jälleen pelkkää puhetta ja printtiliuskoja. Hurri TS'n linkissä mainitsee 230–280 Mrd €'n epävarmuudet €urolandian kuuden heikoimman maan lainoissa.
 •  tähän sopii hyvin wirallisista arvioista muistutus miten vuonna 2008 G. Bush Jr. vannoi, että jenkkilän ryykkäyksen hinta jää 100 Mrd'in US$'in. Nyt tuolla on lainoja, tulonsiirtoja ja "viattomia" takuita Wallstreet'in pankeille annettu eri arvioiden mukaan 10-25ooo Mrd US$'a. Kevyt 100-250x heitto lähtötilanteesta siis.
 • uusille lukijoille huomautan EUn 2009 raportista kuinka €uropankeilla on jopa 16300 Mrd €'a kukkua kirjanpidoissa (eli noihin Hurrin lukuihin verrattuna 60-70x kuprut). Nykyiset Euroopan vakauspaketit eivät siis riitä juuri mihinkään. Näissä jutuissa taitaakin olla "myönnetään vahingon laajuus asteittain" -juoni, hmm?
 • Olli Rehn on kyllä mahtava rahaklikkien etujen ajaja - EU päättämään jäsenvaltioiden budjeteista. Mikä tietenkin tarkoittaa että leikataan sieltä ja leikataan täältä sekä myydään valtion omaisuutta (pankkien ja niiden kavereiden) tarpeen mukaan ynnä yksityistetään. Kuulostaako 1990-luvun tapahtumat yhtään tutuilta? Tai banaanivaltioiden alasajot vimosten 50v aikana? Nyt "Suomi-1990-luvulla" -ajatus on siis Euroopan mittakaavaan viritettynä.
 • monella Suomessa meni 2008-09 ryykkäys varsin pienillä talousvaurioilla ohi (varsinkin ylemmissä tuloluokissa). Syynä tietenkin oli, että Suomella on sitä kykenevän maksajan mainetta markkinoilla jne. eli velkaa sai varsin vaivattomasti. Sitä vastoin monessa Itä-Euroopan maassa homma karkasi pahan kerran lapasesta - malliesimerkki tulevasta monelle muullekin maalle on Latvia. Siellähän IMF ja muut pääsivät mellastamaan 2008 jälkeen aivan estottomasti leikaten sosiaalietuudet, terveyden- ja vanhusten huollon jne. rajuilla yksityistämismausteilla kuorrutettuna. Seurauksena maa on siis näennäisesti noussut jaloilleen, mutta nuoret ihmiset totesivat että joo-ei ja nostavat kytkintä. Tuolta on kohta parikin ikäluokkaa lähtenyt - veikkauksia miten käy niiden Latvia-velkojen maksu tulevaisuudessa? vanhukset kun eivät kauheasti nykyjärjestelmässä ole muuta kuin "elätettäviä riippoja".
 • kun muistetaan, että ihmisiä on myös mm. Irlannista ja Espanjasta lähtenyt vaeltamaan, niin kysymys kuuluu, että minne kaikki ovat matkalla? Ja miten kohdemaissa työntekijämarkkinat reagoivat ylitarjontaan - ettei vain olisi edessä palkkojen alennusta? Kaikkinensa pahoin pelkään, että Suomessa ollaan varsin ylimielisiä näistä "vähistä" talousvaurioista, jolloin kuvitelmat jatkoista ovat varsin pilvissä. Ikaros -efektiä siis... ja perinteisesti mitä korkeammalta putoaa, sitä pahemmalta mätkähdys tantereeseen tuntuu.
 • myös EUn ajama verotusoikeus on itsestään selvää jatkumoa keskushallinnon yrityksestä päästä kontrolloimaan kaikkea ja kaikkia. €urostoliitto -herja ei ole niin kaukaa haettu, jos yhtään on seurannut EUn byrokratian pullistumista viime vuosina. Rivikansalaisen paikka systeemissä on lähinnä maaorjuus - tosin hilavitkuttimien (miljoona iPod'ia, tietsikkaa, Idols'ia ja muuta) keskeltä noita on vaikea huomata. Göethe'kin sanoi, että paras vankila on se jossa ihminen luulee olevansa vapaa.
 • kun pankkien rahat ovat tällä hetkellä hyvin aktiivisesti pelaamassa raaka-aineiden hinnoilla ja siten noita hinanneet ylös, niin nyt ollaan palkkamaltti -piiskallakin kansalaisia ruoskimassa (johtoporsaitahan ajatus tietenkään ei koske). Juttuhan meni näin: EKP "yrittää" pitää inflaation (heidän määritelmänsä mukaan hintojen kehitys) kahdessa %'ssa, jolloin se edellyttää kansalaisten palkkojen jäädyttämistä (pian alentamista kilpailukykyyn vedoten) hintatason karattua yli tuon 2%'n. Lyhyesti: palkat ja hinnat eivät saa nousta yhtä aikaa "liian nopeasti" - ja koska hintoihin "ei voida" vaikuttaa (pitäisi niitä pankkeja rajoittaa), niin se on sitten pienten ihmisten "palkat leikkuriin". Sillä lailla, kyllä joillakin tahoilla on hauskaa - entä sinulla?
 • näiden tuutulauluja muistuttavien "kaikk on hyin" -tekstien kruunauksena Sixten Korkman'kin toteaa, että kunhan pöly laskeutuu, niin €uro voi olla paremmassa hapessa. Toiveilla ja tuurillahan ne laivatkin seilaavat... 
 • kannattaa vielä muistaa, että näiden reaalimaailmaan edes jotenkin liittyvien lukujen rinnalla kulkee derivatiivien eli johdannaisten mörkö johon poliittiselta puolelta vielä ei ole kuulunut mitään kannanottoja. Niin - ja ne derivatiivit lähteestä riippuen pyörivät tasoilla 500ooo - 1500ooo Mrd US$a eli tuollaiset 10-25x koko maailman BKT. Ja kuka vähättelee derivatiiveja, että nehän kumoavat toisensa... niin mistähän se noilla pelaava ja häviävä osapuoli repii maksut voittajille? Olisiko reaalimaailman rahoista? 

Upotetuista sijoituksista johtuen (lähes jokainen päättäjä on riippuvainen nykysysteemistä) ja jo mainitun ihmisen turhamaisuuden (suosikkisynti) takia nykysysteemissä roikutaan kynsin hampain.

Itse väitän, että nykyinen rahajärjestelmä on yksinkertaisesti liian rikki korjattavaksi, sillä velkaa on enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Mitä jää kun SuperLama astuu areenalle? Tavaroiden, palkkojen, sijoitusten jne. numeeriset arvot painuvat, painuvat - mutta velat eivät haihdu mihinkään.


Kannattaa huomata, että myös sijoittajien luottamus toimii rahan kaltaisesti. Kun pelko ryöstäytyy areenalle (esim. kun Bear Stearns plörähti, markkinat hirttivät pahan kerran kiinni), niin keskuspankkien markkinoima "kaikkivaltias" -propaganda paljastuu --- no, propagandaksi.

Keskuspankit eivät todellakaan ole niin mahtavia kuin ne yrittävät uskotella. Tämä tietenkin johtaa nykyjärjestelmissä hädän hetkellä bittien haihtumiseen bittitaivaaseen - valitettavasti velat eivät haihdu samalla tavalla. Lopputuloksena on että velkaa on moninkertainen määrä kierrossa olevaan rahaan verrattuna.

Tässä kohtaa voisi pelastusrenkaita tarvita, eikö? Siis esim. talousdemokratiaa?


Varsinkin kun ylivelkaantuminen ei mitenkään ole €urolaan tai jenkkilään rajoittunutta. Käytännössä kaikki kehittyneet maat ovat velkaantuneet tappiin ja osassa asuntokuplat ovat jo puhjenneet (mm. UK, Irlanti, Espanja, Hollanti, USA) - toisissa puhkeamaisillaan (Kanada, Kiina [klik, klik], Intia [klik, klik], Australia, Suomi).

Suomen tie voimakkaasti viennistä riippuvaisena maana tulee olemaan kovin, kovin kivinen. Jos kauppakumppaneilla (Aasian kupla on todella huonosti suomimediassa raportoitu) ei ole rahaa, niin mihin suomalaiset firmat vievät tuotteensa?

Saksaan, Venäjälle? Etelä-Amerikkaan? Energian kallistuessa - kuljetukset kallistuvat - ja taas on ostajilla vaikeampi ostaa. Palkkamaltti? Neoliberalismista neofeodalismiin eli uusmaaorjuuteen? Riski tuohon ei ole ihan pieni.


Edellä lueteltuun perustuen näen edessä todellisen SuperLaman - en sitä halua, mutta numerot ovat varsin yksiselitteiset. Koska velkatilanne on globaali, niin viennin varaan ei voi - tjaa - voi, mutta ei kannata laskea. Meidän on lähdettävä ajattelemaan globalistisen ajattelun laatikon ulkopuolelta - toisin sanoen paikallisesti.

Ei taida oikein mennä vaalilauseena tämä läpi, mutta siinä se nyt kuitenkin on. Kaikkien kannattaa muistaa, että "mitä haluaa ja mitä saa, eivät ole sama asia". Hassu, että nämä meille mukuloina opetetaan, mutta aikuisena emme noihin halua suostua.

Ihminen on.


Tiivistän vielä:

TD  ei ole aikaisemmista näkökulmista puhdasta sitä tai tätä, oikeaa tai vasenta - vaan luovaa soveltamista monesta ideasta. Ja kun ihmistä kehutaan kehityskelpoiseksi olennoksi, niin eikö olisi aika siirtyä eteenpäin eikä hinkata sivuittain vasen vs. oikea -akselilla?

TD'n ajatus on siis yhteiskunnan perusteiden ylläpito - ja kannustaminen yrittäjyyteen, luovuuteen, tasa-arvoisuuteen, yhteistyöhön, tutkimukseen, kehittämiseen jne. useimpien hyödyksi - ei harvain palkitsemiseksi. Samalla se mahdollistaa peruspelimerkit yleiseen palveluiden ja tuotteiden vaihdantaan.  

Yhteiskunnan toimintavarmuus ei saa olla rahasta kiinni. Tai selkokielisemmin raha on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vai miten itse näette asian?


TD'ssa rahan keskeinen rooli on väline - ei päämäärä.


Tähän kohtaan sopinee yksi Muutos 2011 -puolueen perusperiaate - Suomen ja suomalaisten edun ajaminen. Itse ainakin koen, että TD olisi nimenomaan tavallisten suomalaisten edun mukaista.

Toivottavasti tämä teksti avasi myös TD-videotani lisää - ja jos joku ei ole tuota vielä katsonut, niin eikun 15 minuuttia "aikainvestoimaan" (^_^)


Lopuksi vielä tuoreet julkiesiintymiseni netissä:
Jos näissä teksteissäni tuntuu olevan järkeä, asut Kuopion tuntumassa ja haluaisit auttaa minua sekä Esa Nyyssöstä näkymään postilaatikkojen kautta, niin nyt apu kelpaisi. Sain juuri 10ooo A4-mainosta postista ja jakoonhan nuo pitäisi saada - muutamien aktiivien kanssa olemme viikonloppuna noita ripottelemassa.

Reippailusta kiinnostuneet, laittakaa sähkistä. Erityisesti Puijonlaaksoon, Petoselle ja Neulamäkeen sekä Siilinjärvelle jaksaville jakajille olisi käyttöä - sekä tietenkin jos tiedät muita sopivia paikkoja. Kyllä mainosnipuista riittää aika moneen osoitteeseen.... Lisäksi olisi isojakin vaalijulisteita eri paikkakunnille laitettavana. Ottakee yhteyttä.


Lopuksi vielä - jos tiedätte vaalipaneeleita lähialueilla, joihin haluaisitte minut tai muita Muutosimmeisiä "keikuttamaan venettä" niin ilmoitelkaa. Ainakin torstaina Petosella on seurakunnan vaalipaneeli mihin ei edes tarjottu mahdollisuutta osallistua - pitänee siis yleisön puolelle mennä huutelemaan (hillitysti tietenkin).

YLE'llä on sentään lakiperusteinen velvollisuus ottaa pienpuolueet vaalipaneeleihin. Jotenkin kuvittelin, että kirkollakin olisi ollut - ainakin moraalinen - velvollisuus ja halu tasa-arvoiseen kohteluun. No, tämä on varmaan joku lapsus - tai niin ainakin haluan uskoa...30.03.2011 05:03 |