ROHKEUTTA ON MONENLAISTA

Islanti varmaan hyvänä esimerkkinä maanläheisestä sellaisesta. Tuolla residentti uskalsi kuunnella kansaa ja sanoi ei kiitos UKn ja Hollannin pankkien tappioiden maksamiselle. Nuo vaativat 6 Mrd US$n maksuja, mutta kukaanhan ei vaivaudu sanomaan että samanlaista riskipeliä on kaikkialla. Tuo vaadittu summa on tietenkin 320ooo asukkaan maalle aika kova, suomalaisittain se tekisi lähes 100 Mrd US$n laskun. Kysymys on, että kuinka hyvin tuollaisen laskun maksaminen esim. Venäjän pankeille täällä menisi läpi. No, joka tapauksessa valtamediassa tietenkin raportoidaan vain ja ainoastaan Islannin päätöksen tuomitsevia näkemyksiä. Mistä tietenkin voi vetää yhdenlaisia johtopäätöksiä... On hyvä muistaa, että mm. Kreikka (klik, klik) on ajautumassa samanlaiseen pisteeseen eivätkä muutkaan PIGS-maat tai Itä-Eurooppa kaukana keiku jonossa. Kaikki tämä tietenkin ennustaa höpöä €urolle, mm. alla olevan nuorisotyöttömyyden kehitys kertoo tylyä kieltään. Älkää vain kertoko kenellekään asiasta - tai mistä sen luitte ensimmäisenä ;-)

 

EUnuorisotyöttömyys

USAn SP500 ja Japanin Nikkei225 indeksit kertovat jotain - jos haluaa kuunnella. Samoin Nousevan Auringon maassa yhä enemmän ihmisiä on asunnottomia. ja putkihotelleihin sidottuja. Inflaatiopuheet, sano terppa deflaatiolle - myös €urolandiassa. Tuon ajatusleikin kylkiäisenä on hyvä miettiä perusjenkki -eläkesäästäjää, jonka potista iso osa riippuu pörssistä. Varsinkin kun eläkerahastot ovat kasvokkain tylyn 2000 Mrd US$n alijäämän kanssa.

 

SP500vsNikkei

Jos olet kyllästynyt valtamedian nousuhoureiden kuunteluun, niin tässä on listaa vähän isommistakin nimistä kuin allekirjoittanut - 12 alamäen näkijää (Faber, Stiglitz, Diamond jne.). Kuten minäkin olen sanonut - mitään oikeaa ei ole korjattu nykysysteemissä eli jatkot...? Evans-Pitchard on tylynä €urolle ja yenille, ne ovat julistamista vailla viemärissä. Hassusti UKn mies ei puhu mitään £sta, olisiko liian lähellä omaa napaa?

Baby-Bush'in vararikkojen vaikeuttamislakikin tosiaan toimi hänelle, tasan sen 4v jälkimmäisen residenttiyskauden. Jenkkilässä yksityisten ihmisten vararikkohakemukset ovat siis palaamassa 2005 lakia edeltäneisiin lukuihin. Mitähän Hobama järjestää? Ainakin tällainen on jo kirjoissa, rahojen nosto sijoitusrahastoista kohta mahdotonta ellei jopa laitonta. Duuuu-uh...

UShenkkoht_vararikot

Seuraava kuvatus jenkkilän työntekijöiden alakohtaisuudesta (klikkaa suuremmaksi) kertoo tylyä kieltä kaikista länsimaista: tuotantopuolen työpaikakkojen määrä on tasaantunut ja kääntynyt laskuun. Sitä vastoin valtiohallinnon töihin on yhä enemmän löytynyt paperin tönijöitä - ja kaikki tuo väestön sekä kulutuksen kasvusta huolimatta. Veikkaan, että suomalaisista löytyisi samanlaisia käppyröitä jos joku sellaisia tekisi - muistaakseni täällä on 700ooo valtion ja kunnan puolen työmyyrää.

 

UStyöpaikat

Tämä on tietenkin onnistunut viemällä enemmän ja enemmän teollisuustuotantoa kehitysmaihin. Se, ettei niissä niin kauheasti perusteta ympäristönsuojelusta, on meille täällä sivistyksen huipulla antanut mahdollisuuden rummuttaa rintakehää ympäristön puolesta. Poissa silmistä, poissa mielestä? Itse olisin aika hiljaa näiden yli miljoona kiloa muovia meriin joka tunti -uutisten keskellä. Onneksi noista ei jakseta täälläkään puhua ;-)

Ilmastosodista tässä yksi linkki, ehkä hiilidioksidi ei olekaan syyllinen lämpenemiseen (kiitos SA). Toisaalla odotellaan jäähtymistä, itse veikkaan (edelleen) että ympäristölle ei tehdä mitään oleellista talouskurimuksen keskellä. Asiaan liittyen UKn energiatilanne on vähintäänkin kriittinen. Vähän kuin kaiken oireiluna vanhukset tuolla ovat ottaneet R. Bradbury'n Fahrenheit 451'n tosissaan eli polttavat kirjoja lämpimikseen. Mitähän seuraavaksi?

Mukava huomata, että jenkkilässä armeijakin keskittyy oleelliseen: miljoonia lentävän auton kehittelyyn. Kuka sanoi, että sarjakuvista saa huonoja ideoita? Tässä puolestaan UKn poliisivaltiosta kaveri on tehnyt hyvää yhteenvetoa, äkkiseltään itselleni pisti silmään esim. että vuoden 1997 jälkeen on "kehitelty" 3000 uutta rikosnimikettä, joista puolesta voi saada vankeustuomion. Kohta kai olisi helpompi tehdä listaa, että millainen toiminta EI ole laitonta.

Vuoden 2009 sensuroidummat 25 uutista on mielenkiintoista luettavaa. Vähän jenkkikeskeistä tietenkin, mutta kuitenkin. Noihin varmaan voisi liittää nämä lentsikka terwaristit ja muut pellet, tosin vähän eri kantilta katsottuna: nuo ovat oiva markkinointikeino lentokenttien turvajärjestelyjen myyntiin. Noista kai se jokaiselle pakollinen anaaliprobe (lennon aikana? eivät ihmiset ainakaan suotta liikkuisi) enää puuttuu... Wanha vitsihän kaikessa uutisoinnissa ja historiassahan on, että cui bono eli kuka hyötyy (kannattiko juniorina lukea Asterix'ia)?

Muilla uutisrintamilla tämä voisi kiinnostaa useampaakin - GSM'ien salausmenetelmät auki yleisölle. Asianhan ei tietenkään ketään pitäisi huolestuttaa, kuunnelkaa vaikka alan edustajien mielipidettä.

Tämä on vähän vanha juttu (viime keväältä), mutta antaa vähän uutta valoa tälle suomalaiselle pakolaiskeskustelun seurannalle. Pakolaiskeskus voip olla melkoinen rahasampo. Tuo teksti kertoo myös jotain näistä suomalaisen yhteiskunnan sisäpiirikytköksistä. Asiaan on mielenkiintoinen lisäpointti minkä kuulin kaverilta - oli japanilainen tyttö, kun olisi halunnut tulla Suomeen töitä hakemaan ja tekemään - ei viisumia. Ovet ovat vähän erilaiset eri ihmisryhmille - eri asioissa tietenkin. Saa nähdä kuinka se suu pannaan kun pitää omaa pottupeltoa pystyttää nykyisestä yhteiskunnallisesta lokerosta riippumatta.

Edelliseen liittyen €uroetanan kautta linkitettynä oli "hauska" juttu - asuntojen hintakehitys olisi voinut saanut olla kovempi Suomessakin viime vuosina. Linkissä on pari ontuvaa ajatusjuoksua (ainakin minulle): ihmisten pitäisi käyttää asumiseen aina maksimaalinen summa ja laina-aikojen keskimääräinen venyminen 11 vuodesta 19 vuoteen on ok. Pari ajatusta: kun äkkinäiselle kuukausimaksu laskee, niin voi ostaa isomman asunnon. Toinen on taas myyjäpuoli - he voivat nostaa hintoja. Kaikesta sopas