Teksti on julkaistu Talouselämän Puheenvuorot-osastolla 30.1.2009.

 

TALOUDEN ALAMÄKI ON VASTA ALUSSA

Viime vuonna haihtui maailman pörsseistä 7ooo Mrd, kiinteistöistä 10ooo Mrd ja johdannaisista 30ooo Mrd US$a. Arviolta 500ooo Mrd US$n johdannaismarkkinoiden alaskirjaukset ovat vasta alkaneet. Samaan aikaan valtiot maailmanlaajuisesti ovat panneet kiertoon ehkä 10ooo Mrd US$a. Minun laskutaidolla noista ei saa inflaatiota, kierrossa olevan rahamäärän kasvua, millään.

 

Globalisaation pysähtymisestä kertoo rahtiliikenteen kuolema Aasiasta. Kiinassa miljoonat työttömät miettivät tulevaa - varsinkin heille on luvattu länsimaista elintasoa.

Thaimaan, Kreikan, Latvian ja Bulgarian kriisit ovat alkusoittoa tulevasta kaikkialla. Jos hallitus, pankit, työnantajat ja ammattiliitot eivät jousta juoksuhaudoistaan, niin yhteiskunnan pystyssä pysyminen myös Suomessa on koetuksella.

 

Energian ja varsinkin öljyn hintapiikin viime kesänä ymmärtää öljyn tuotantohuipun saavuttamisena ja spekuloinnin räjähtämisenä. Nyt superlaman myötä öljyn kysyntä tippuu ja näennäinen ylituotanto painaa hintoja alas.

Öljytuloista täysin riippuvat maat maksimoivat tuotantoaan ja sykli on valmis. OPEC hajonnee, kun jäsenmaat vähät välittävät virallisista tuotantoleikkauksista.

Kun kysyntä sitten joskus elpyy ja tuotanto yhä laskee, niin öljyn hinnan arvaa jokainen.

Kysyntää ei pysty tyydyttämään, koska täystuotannon saavuttamiseen menee 5-10 vuotta. Nyt rahapulan takia jäädytettyjen tuotantoprojektien käynnistäminen on tuskaista tulevassa maailmassa.

 

Uusiutuvat energialähteet ovat aina kalliimpia kuin fossiiliset - uusiutuvien pystytys on pitkälti mahdollista vain fossiilisia käyttämällä.

Suomen pitäisi panostaa sisäiseen infrastruktuuriin. Tämä ei todellakaan tarkoita uusia teitä.

 

Energian ja ruoan omavaraisuus pitäisi olla jokaisen pelastuslistan kohta numero yksi. Myös veden ja sähkön jakelun sekä rautatieverkon parantamiset ovat idioottivarmoja kohteita.

Viennin varaan ei voi nyt laskea, sillä 1990-luvun kaltaista nousua ei ole näköpiirissä. Sijoittajien kannattaa varautua hyvinä markkinoitujen kohteiden arvonlaskuihin.

 

Iso ongelma tulevan realistisessa miettimisessä on, että kaikki on rakennettu kasvun varaan. Mediassa jokainen pelastuspuhe sisältää lauseen "kun kasvu alkaa".

Valitettavasti toiveajattelu ja reaalimaailma eivät aina kohtaa. Taloutta on tähän asti kasvattanut vain kasvava energiavirta.

 

Kommentoi 

 


30.01.2009 12:41 |